Nem kér a hollywoodi nagy sátánból az iráni elnök

Vágólapra másolva!
Elutasította Oliver Stone amerikai filmrendező felkérését Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök, így nem szerepel dokumentumfilmjében. Stone-t - aki készített már filmet John F. Kennedy és Richard Nixon amerikai elnökök életéről, illetve Fidel Castro kubai vezetőről - azzal utasították vissza Iránban, hogy "ő is része a nagy sátánnak".
Vágólapra másolva!

Nemet mondott a felkérésre, hogy szerepeljen Oliver Stone amerikai filmrendező filmjében Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök, mondván: Stone is csak a "nagy sátán része" - írja a The Guardian. A teheráni kormány nagy sátánként hívja az Egyesült Államokat, amelynek elnöke George Bush, a gonosz tengelyének államaként utalt Iránra.

A 60 éves Stone iráni filmeseken keresztül lépett kapcsolatba Ahmedinezsáddal, mert új dokumentumfilmjét róla szerette volna készíteni. Stone már két dokumentumfilmet forgatott a barátjának mondott Fidel Castro kubai vezetőről, de a palesztin-izraeli konfliktusról is. Ő rendezte a JFK - Nyitott dosszié, a Nixon vagy a Nagy Sándor, a hódító című filmeket is.

Ahmedinezsád sokszor bírálta Hollywoodot, amiért - az iráni elnök szerint - a cionista érdekek képviselőinek bástyája, és ebben a hitében még az sem ingatta meg, hogy megnézte Stone - az amerikai kormányzattal szemben gyakran kritikus - filmjeit. "Igaz ugyan, hogy Oliver Stone ellenzékinek számít az Egyesült Államokban, de az ellenzék is a nagy sátán része" - nyilatkozta Mahdi Kalhor, az iráni elnök médiatanácsadója.

"Úgy véljük, az amerikai film mentes minden kultúrától és művészettől, kizárólag eszközként használják fel. Az elmúlt két évben a globális arrogancia (az USA és Nagy-Britannia) nagy erőfeszítéseket tett, hogy Ahmedinezsádról olyan képet fessenek, amely nem fedi a valóságot" - tette hozzá. Javan Samgadri, Ahmedinezsád tanácsadója azt mondta, újra megfontolják Stone ajánlatát, ha iráni filmesek is - zaklatás nélkül - forgathatnak Bushról és a CIA-ről.

Irán már többször is panaszkodott amiatt, ahogy Hollywood ábrázolja az országot. Stone 2004-es Nagy Sándor, a hódító című filmjét például bírálták az ókori makedón király szimpatikus ábrázolása miatt. Irán ugyanis Nagy Sándort teszi felelőssé Perszepolisz lerombolásáért, ami időszámításunk előtt 330-ban történt. Irán az ENSZ-nél is panaszkodott idén a 300 című film miatt, amelyben a spártaiak és a perzsák, Kr. e. 480-ban vívott thermopülai csatájának ábrázolása nem tetszett.