Megkegyelmezett Libbynek Bush

Vágólapra másolva!
Nem kell börtönbe vonulnia Lewis "Scooter" Libbynek, Dick Cheney amerikai alelnök volt kabinetfőnökének. Az iraki háború körüli amerikai kormányzati kavarás egyik résztvevőjét két és fél évre ítélték, mert akadályozta az ügy tisztázását. George Bush elnök azonban hétfőn enyhítette büntetését.
Vágólapra másolva!

Enyhítette George Bush amerikai elnök Lewis "Scooter" Libby büntetését. Dick Cheney amerikai alelnök volt kabinetfőnökét az igazságszolgáltatás akadályozása miatt ítélték két és fél év börtönre, ám az elnök felmentette Libbyit a büntetés letöltése alól. Bush túl hosszúnak találta a politikusra kirótt börtönbüntetést. Libbynek ugyanakkor be kell fizetnie a rá kirótt 250 ezer dolláros pénzbírságot, és Bush nem törölte el két évi próbaidőre bocsátását sem.

Az elnök azután döntött az enyhítés mellett, hogy konzervatív politikusok erőteljes nyomást gyakoroltak rá annak érdekében, hogy részesítse kegyelemben az - általuk egy túlbuzgó ügyész áldozatának tekintett - volt kabinetfőnököt. Az elnök azonban csak enyhítette a büntetést. A bírósági eljárás ugyanakkor még nem ért véget, Libby ugyanis fellebbezett. Börtönbe azért kellett volna vonulnia, mert a bíróság elutasította, hogy a fellebbezés idejére szabadlábon maradhasson.

Cheney egykori jobbkezét június elején ítélték el, mert 2003-ban akadályozott egy Irakkal kapcsolatos vizsgálatot, az úgynevezett "Spygate" ügyben. Egy bizonyos Valerie Plame-ről szivárogtatta ki a Fehér Ház, hogy valódi foglalkozása CIA-elemző, miután a férje azzal vádolta a Bush-kormányzatot, hogy manipulálja a hírszerzői jelentéseket, az iraki háború indokoltságának alátámasztása érdekében. A kiszivárogtató kilétének felderítésével megbízott vizsgálóknak hazudott Libby.