Megirigyelte az amerikai légiutas-adatbázist az EU

Vágólapra másolva!
Egy hét sem kellett ahhoz, hogy az Európai Bizottság elfelejtse, miért támadta hónapokon át Washington légi utasok adataira vonatkozó követeléseit, és most maga is hasonló javaslattal állt elő: közös adatbázisban gyűjtenék a légi utasok adatait az Európai Unióban, a terrorizmus elleni küzdelem részeként. Franco Frattini, az EU igazságügyi biztosa azt mondta, októberre készít törvényjavaslatot, amelynek alapján az unióba utazók adatait előzetesen át kell majd adni a biztonsági szolgálatoknak. Magyarország még megfontolja, mit lép.
Vágólapra másolva!

A légi utasok adatait akarja, és azt egy központi adatbázisban tárolná az Európai Bizottság, amitől a terrorizmus elleni küzdelem hatékonyabbá tételét várja. Franco Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa szerint az uniós államoknak szorosabban kell együttműködniük, ezért új törvényjavaslattal áll elő októberig, amely létrehozná az európai utasadatbázist, hasonlóan az amerikai rendszerhez.

Rövid memória

Az EU annak ellenére lép, hogy hónapokig harcolt az európai polgárok személyiségi jogaiért, amikor ellenezte, hogy az Egyesült Államok hatóságainak kötelező legyen átadni az összes oda tartó utas adatait, például nevét, címét, bankkártyájának adatait. Az Egyesült Államok és az unió végül a múlt héten állapodott meg.

"A legtöbb terrorcselekményben hazai, radikalizálódott emberek is részt vesznek, akik a világ más részeibe is utaznak Európából vagy éppen Európába" - mondta Frattini. A biztos javasolja, hogy hozzanak létre egy gyorsriasztó rendszert lopott robbanóanyagok követésére, tűzszerész hálózatot, illetve legyen bűncselekmény a bombakészítő útmutatók internetes közzététele is.

Magyarország megfontolja

A magyar kormány egyelőre csak annyit mondott, hogy meg kell vizsgálni a kérdést. "Nagyon fontos kérdésnek tartjuk a terrorizmus elleni hatékony fellépést. A Külügyminisztérium ennek minden eszközét érdeklődéssel fogja megvizsgálni; az említett javaslatot akkor tanulmányozzuk, ha annak teljes szövege ismertté válik előttünk" - mondta Odze György, a külügyi tárca szóvivője.

Stauber Péter, az igazságügyi és rendészeti tárca osztályvezetője is hasonlóan nyilatkozott. Azt mondta, nem vitatható, hogy reális terrorveszély van Európában, és mivel Magyarország az EU-nak és a NATO-nak is tagja, az értékközösség részeként ezt nem lehet lebecsülni. "Magyarország terrorfenyegetettsége az elmúlt napok nagy-britanniai eseményei miatt nem változott, nem romlott" - tette hozzá.