Elengedték a Gázában elrabolt BBC-riportert

Vágólapra másolva!
Majd száz napos fogság után szabadon bocsátották Alan Johnstont, a BBC gázai tudósítóját. A férfit márciusban rabolták el palesztin fegyeveresek, és megölésével fenyegetőztek. A Hamász szerint nekik sikerült meggyőzni a túszejtőket, hogy engedjék el az újságírót, aki maga is úgy véli, kiszabadulása a radikális palesztin szervezetnek köszönhető.
Vágólapra másolva!

Közel négy hónapos fogság után szabadon bocsátották elrablói Alan Johnstont, a BBC gázai tudósítóját.A 45 éves újságírót palesztin fegyveresek rabolták el a Gázai övezetben, még március 12-én. A szabadulást az övezetet egy hónapja teljes ellenőrzése alá vonó Hamász jelentette be, a radikális iszlám szervezet szerint az ő közvetítésükkel sikerült megegyezni a túszejtőkkel.

A Johnstont elrabló fegyvereseknek állítólag nem fizettek váltságdíjat, hanem egy magas rangú vallási vezető győzte meg őket arról, hogy feltételek nélkül engedjék el foglyukat: kiadott egy erre vonatkozó fatvát (vallási állásfoglalást). A fegyveresek több videóüzenetet is küldtek, amelyek közül kettőn maga Johnston is szerepelt. Azt követelték, hogy a brit kormány engedje el az általa fogva tartott muszlimokat, különben megölik a riportert.

Johnstont elrablói szerda reggel adták át a Hamász megbízottjainak, majd Iszmáil Haníje Hamász-vezető rezidenciájára szállították, ahol sajtóértekezleten számolt be megpróbáltatásairól. "Az elmúlt 16 hét életem legrosszabb időszaka volt. Veszélyes és kiszámíthatatlan emberek fogságában voltam. Többször is azt álmondtam: szabad vagyok, de újra csak abban a szobában riadtam fel" - mondta.

Johnston szerint nem kínozták, ám megbetegedett az ételtől, amit kapott, és kétszer új helyre vitték. Mint közölte, kiszabadulása nagyban köszönhető annak, hogy a Hamasz megszerezte a Gázai övezet feletti ellenőrzést, és nagyobb közbiztonságot teremtett. "Az emberrablók nagyon nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak tűntek, egészen... pár héttel ezelőttig, amikor a Hamász átvette az irányítást itt" - közölte.

A BBC-nek korábban telefonon azt mondta, "fantasztikus dolog szabadnak lenni", rabsága megdöbbentő és "alkalmanként meglehetősen ijesztő" volt.