Giccses erdélyi parasztház miatt támadják Károly herceget

Vágólapra másolva!
A hagyományok felrúgásával vádolják Károly herceget, aki két erdélyi szász parasztprotát is vett a közelmúltban, és az egyiket giccses kiegészítőkkel szereltette fel.
Vágólapra másolva!

Giccses kényelmi kiegészítőkkel szerelte fel Erdélyben vásárolt parasztházát Károly brit trónörökös, amivel sérti a helyi hagyományokat, legalábbis ezzel vádolják a helybéliek a walesi herceget - írja a The Daily Telegraph. Károly, aki a még jórészt érintetlen ősi erdélyi - főleg szász - faluörökség fennmaradását segítő brit alapítvány, a Mihai Eminescu Trust királyi főpatrónusa, a Segesvár melletti, négyszáz lakosú Szászfehéregyházán vett egy az 1800-as évek elején épült parasztportát. A brit lap szerint a helyi gazdák még most is kézzel vetnek és aratnak, és a termést lovas szekérrel hordják be.

Ez az érintetlen környezet fogta meg a trónörököst, amikor tavaly idelátogatott, és decemberben vett két egyszerű felszereltségű házat a környéken. A Mihai Eminescu alapítvány a két épületet már korábban aprólékos munkával, a helyi hagyományok messzemenő figyelembevételével felújította, Károly herceg azonban a vásárlás óta olyan pluszmunkákat is elvégeztetett a szászfehéregyházi házon, amelyek aligha illenek bele a környezetbe: az épület kívül modern lakkozást kapott, és új fürdőszoba-berendezésekkel is ellátták. Caroline Fernolend, aki a Mihai Eminescu alapítványt képviseli a faluban, azt mondta a brit lapnak, hogy mindez "nem helyénvaló ... azt szeretnénk, ha ez a hely hű maradna hagyományaihoz, és nem válna olyan giccsé, mint más helyek".

A The Daily Telegraph szerint az átalakítások ötlete a herceg helybéli vendéglátójától, Kálnoky Tibor gróftól származik, aki családja ősi erdélyi vadászbirtokát is virágzó turistabiznisszé alakította át, jól felszerelt vendégszobákkal. Azzal azonban, hogy a trónörökös - állítólag szintén vendégháznak szánt - helyi ingatlanját is kényelmi fejlesztésnek vetették alá, évszázados hagyományok sérültek, írta a napilap.

A Mihai Eminescu Trust, amelynek Károly a fővédnöke, kifejezetten az erdélyi falvak és közösségek megőrzésére és felélesztésére alakult brit jótékonysági szervezet. Annak idején kampányt folytatott Nyugat-Európában a Ceausescu-érában tervezett erdélyi falurombolás megakadályozására.