Odavágott kritikusainak az iráni vezetés

Vágólapra másolva!
Az iráni kormány azzal vádolja a helyi médiát, hogy próbálja megdönteni az elnök hatalmát. A kultuszminiszter puccstől fél, ami miatt egy újságot és egy internetes hírügynökséget már be is tiltottak. A betiltott lap igazgatója szerint sok a kritikus hang, de nincs annyi erő mögöttük, ami egy puccshoz elég lenne.
Vágólapra másolva!

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azzal vádolja az ellenzéki lapokat és internetes oldakat, hogy hatalmára törnek. A Guardian szerint az elnök különleges csoport felállításáról döntött, amelynek az lesz feladata, hogy fellépjen az államfőellenes propagandával szemben. Ismerjük az ellenfeleinket, és meg fogjuk védeni a kormányt a hazugságoktól" - mondta az elnök kommunikációs tanácsadója a Fars News Agencynek.

Hosszein Szaffar-Harandi iráni kulturális miniszter szerint vannak puccsra utaló jelek. Ezért a múlt héten betiltották a reformista Ham-Mihan című újságot, valamint az ILNA internetes hírügynökséget.

A reformpártiak azt kifogásolják, hogy a kormány választási ígéretei - amelyek jóléti intézkedések bevezetésével kecsegtettek - nem valósultak meg, az infláció viszont nő, a gazdaság pedig gyengélkedik.

"A kormány dühös, mert a média látja az ígéretek és a teljesítmény közti különbséget" - mondta a Guardiannek Mohammad Atrianfar, a Ham-Mihan politikai igazgatója. Atrianfar szerint azonban a kritikák ellenére sem összpontosul akkora erő a bírálók mögött, ami puccsra adna lehetőséget.