A radikálisok helyett Izraellel áll szóba a Fatah

Vágólapra másolva!
Óvatos barátkozásba kezdett Izrael és a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság. Júniusi hivatalba lépése óta először találkozott Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök és Cipi Livni izraeli külügyminiszter Jeruzsálemben, miután Izrael 250 palesztin foglyot engedett szabadon vasárnap. A héten pedig először tárgyal Izraelben az Arab Liga. A gesztusokkal egyszerre igyekeznek a Ciszjordániát ellenőrző Fatah mozgalmat erősíteni és elszigetelni a Gázát irányító Hamászt. A Fatah úgy akarja kiszorítani a Hamászt, hogy a blokád alá vont gázaiak se forduljanak ellenük.
Vágólapra másolva!

Izrael és a Palesztin Hatóság három héttel azt követően kezdett barátkozni egymással, hogy a Hamász palesztin militáns csoport átvette a Gázai-övezet irányítását, és ezzel gyakorlatilag két palesztin terület jött létre: az általuk ellenőrzött Gáza és Ciszjordánia, amelyet a Fatah vezet.

Most, hogy az Izrael létét el nem ismerő Hamász kikerült a palesztin kormányból, Izrael igyekszik demonstrálni, hogy a Fatah vezette Palesztin Hatósággal kész együttműködni. "Számunkra fontos, hogy kifejezzük támogatásunkat ennek a kormánynak, és megmutassuk, érdemes mérsékeltnek lenni" - mondta Miri Eisen izraeli szóvivő, Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök és Cipi Livni vasárnap esti találkozója után.

A Fatah számára fontos a nemzetközi közösség és Izrael támogatása is, hogy megerősíthesse meggyengült pozícióit. A Hamásszal közös kormányzás időszakában ugyanis Izrael mellett több más ország is felfüggesztette a palesztin segélyek folyósítását, amely - egyes vélemények szerint - megerősítette a Hamász befolyását Gázában. "Tágabb értelemben vett politikai kérdésekről tárgyaltunk, nem csak egy-két katonai ellenőrzőpont eltávolításáról" - mondta Fajjad szóvivője.

A Hamász vezette Gáza most izraeli blokád alatt áll, csak humanitárius segélyek érkezhetnek a palesztin területre és a nemzetközi segélyek folyósítását is felfüggesztették. A Fatah számára azonban kockázatosabb lehet ez a stratégia: kérdéses ugyanis, hogy sikerül-e valóban meggyengítenie a Hamászt és elhitetnie a gázaiakkal, hogy egy Fatah vezette Gázával jobban járnának. Ha nem, és a palesztin területek megosztottak maradnak, úgy nehezen tárgyalhatnának Izraellel a palesztin függetlenségről.