Már maradna a koalícióban a Samoobrona

Vágólapra másolva!
Bizonyos feltételekkel marad Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök konzervatív kormánykoalíciójában a populista Samoobrona (Önvédelem) vidékpárt, vezetője, Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettes és agrárminiszter menesztése ellenére is, elhárítva ezzel az előrehozott választás közvetlen fenyegetését.
Vágólapra másolva!

A Samoobrona marad a koalícióban parlamenti csoportként, feltételekkel - közölte kedden Varsóban Lepper, akit Lech Kaczynski elnök vesztegetési gyanú miatt menesztett miniszterelnök ikertestvére kérésére. Lepper, aki ártatlanságát hangoztatja, kizárta visszatérését az agrártárca élére, ahova azonban egy párttagtársa kerülhet.

A Samoobrona vezetősége hétfő este még úgy döntött, hogy kilép a hárompárti koalícióból, amelyet a Kaczynskiék vezette Jog és Igazságosság Pártjával és a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligájával alkot.

Mindenesetre a kormányban való maradásához a Samoobrona többek között azt a feltételt szabta, hogy az illetékes jogérvényesítő szervek péntekig támasszák alá bizonyítékokkal a Lepper menesztéséhez alapul szolgáló vádakat.