Megegyeztek a kártérítésről a halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében

Vágólapra másolva!
Sikerült megegyezni a kártérítésről a HIV-vírussal megfertőződött líbiai gyermekek családjaival - közölte kedd este Tripoliban a Kadhafi Alapítvány igazgatója. Az egyezség lehetővé teszi, hogy rendeződjön a gyerekek megbetegedése miatt halálra ítélt bolgár ápolónők és palesztin orvos ügye.
Vágólapra másolva!

Szaláh Abdesz-Szálem kijelentette, hogy elfogadható kompromisszumra jutottak a gyermekek családjaival. Az egyezség részleteit a következő órákban hozzák nyilvánosságra. "A megállapodás kielégít minden felet és véget vet ennek a válságnak" - mondta az alapítvány igazgatója további részletek ismertetése nélkül.

A líbiai legfelsőbb bíróság szerdán hoz döntést a hat külföldi egészségügyi dolgozó fellebbezése ügyében.

Azzal vádolják őket, hogy mintegy 400 líbiai gyereket fertőztek meg szándékosan a halálos AIDS-betegség kórokozójával az 1990-es évek végén Líbia második legnagyobb városának, Bengázinak a gyermekklinikáján. A vádlottak - Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs - tagadják a terhükre rótt bűncselekményt.

Washington kedden üdvözölte a gyermekek családjaival megkötött megállapodást, de hivatalosan nem erősítette meg a hírt. Tom Casey amerikai külügyi szóvivő elmondta, hogy látták a sajtóban a megállapodásról megjelent értesüléseket, de nem tudják megerősíteni, hogy megszületett a megállapodás.