Ezrek menekültek el egy indonéz vulkán elől

Vágólapra másolva!
Tűzhányó köveket és hamut kezdett el lövellni egy vulkán az Indonéziához tartozó Maluku-szigeteken. A környéken nem rendeltek el hivatalos evakuálást, de már több mint nyolcezren elhagyták otthonaikat.
Vágólapra másolva!

Közel 8500 ember menekült el egy vulkán elől az Indonéziához tartozó Maluku-szigeteken, miután a tűzhányó köveket és hamut kezdett el lövellni. A Gamkonora vulkán miatt riadókészültséget rendeltek el, a fokozat megfelel a kitörés előtti szintnek. A lakosság nem kapott hivatalos evakuálási parancsot, de a hatóságok gépjárművekkel és mentősátrakkal segítik a menekülteket.

Az 1650 méter magas Gamkonora Jakartától 2700 kilométerre északkeletre fekszik. Legutóbb 1987-ben tört ki. Az indonéz vulkanológiai intézet szerint izzó anyagok voltak láthatók a kráter szintjén, amely felett füstoszlop emelkedett körülbelül 2500 méter magasságig. A közeli falvak lakosai két erős robbanást is hallottak a vulkán belsejéből.

A földrengések és a vulkánkitörések gyakoriak Indonéziában, a hatalmas szigetcsoport a Csendes-óceán "tűzövezetében" fekszik. Az ország területén mintegy 130 aktív vulkán található.