Kokain rajzolta fel a térképre az afrikai narkóállamot

2007.07.15. 11:44

A Bissau Guinea-i hatóságok vagy tehetetlenek vagy pedig nem is akarnak tenni semmit a drogkereskedelem megakadályozására. Ezt bizonyítja több eset is, igaz, némelyik történet már-már tragikomédiába hajlik. Áprilisban a rendőrök feltartóztattak egy nagyobb, 2,5 tonnás szállítmányt, de csak az egyik autót tudták megállítani, a többi elmenekült, és hiába is akarták volna üldözni őket, a rendőrök járműveiből ugyanis kifogyott az üzemanyag. Abban a kocsiban, amit sikerült lefoglalni, két katona utazott, de más jelek is utalnak a hadsereg érintettségére a drogbiziniszben.

Tavaly szeptemberben igazi nagy fogással büszkélkedhettek a helyi rendőrök. Átkutatták az egyik kolumbiai vállalkozó által bérelt házat, és 674 kilogramm nagytisztaságú kokaint találtak. Letartóztattak két kolumbiait, akiket a droggal együtt a rendőrség épületébe szállítottak. A Time szerint egy óra sem telt bele, és a létesítményt katonák vették körbe, akik azzal fenyegetőztek, hogy ha nem adják át nekik a kábítószert, akkor fegyverrel kényszerítik őket erre. A rendőrök engedtek, a katonaság így felpakolta a kokaint, és elszállította egy kincstári épületbe. Ott egy elvileg zárt helyiségbe tették, a drognak azonban azóta nyoma veszett.

Kockázatos bolygatni az ügyeket

Végül még a miniszterelnök is megszólalt az ügyben, és azt állította, hogy a kokain azért nincs meg, mert elégették. Az erre vonatkozó bizonyítékkal azonban azóta is adós. Az esetnek ráadásul nem ez volt az egyetlen furcsasága: a főügyész elrendelte, hogy a razzia során őrizetbe vett két kolumbiait a rendőröknek szabadon kell engedniük.

Ha pedig valamelyik helyi újság megbolygatja ezeket az ügyeket, könnyen kiválthatja az üzletben érintettek haragját. A The Economist tudósítója azt írta, őt és egy helyi újságírót a belügyminisztérium hivatalában fenyegették meg börtönbüntetéssel, amiért utóbbi cikket írt a katonák érintettségéről. Az ehhez hasonló fenyegetések nem meglepőek annak fényében, hogy hatalmas összegeket lehet keresni a drogkereskedelemmel.

Pár szállítmányból megélne az ország

A tavaly szeptemberben lefoglalt 674 kilónyi kokain piaci értéke - ha egy európai nagyvárosban értékesítik - 39 millió dollár, ami Bissua Guinea éves jövedelmének 13 százaléka - írta a BBC. Egy ilyen nagy hasznot hajtó üzlet könnyen elcsábíthatja az állami tisztviselőket is, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy sokan közülük hónapok óta nem kaptak fizetést. A Time riportere szerint látható jelei is vannak annak, hogy egyes tisztviselők nagyobb összegekhez jutottak mostanában. A főváros szélén mintegy húsz villa épül, közülük több medencével, tulajdonosaik pedig kormányzati emberek.

Miután elvétve fordul csak elő, hogy a hatóságok bárkit is letartóztatnak drogbiznisszel összefüggésben, az átlagemberek se érzik kockázatosnak, hogy beszálljanak a csempészetbe. Sok helyi gondolja úgy, hogy ez az európaiak és amerikaiak drogja, amivel ő könnyen tud viszonylag sok pénzt keresni. "Mindenki azt mondja, hogy ez isten áldása, a kormánynak ugyanis nincs pénze arra, hogy kifizesse az embereket" - idézett egy helyi újságírót a Time.

Forrás: EPA
Spanyol rendőrök büszke drogfogása

Még ha van is rossz érzésük Bissau Guinea lakóinak a kábítószerüzletben való részvétel miatt, nem okozhat nekik gondot megmagyarázni, miért is csinálják. Ez a világ egyik legszegényebb országa, ahol az emberek összehasonlíthatatlanul rosszabbul élnek, mint nyugat-európai - többek között kokainfogyasztó - társaik. Az ENSZ úgynevezett humán fejlettségi mutatója szerint Bissau Guinea a vizsgált 177 országból a 173. Ez azt jelenti, hogy a sor végén kullog a születéskor várható élettartam (45 év), a jövedelmek és az oktatás tekintetében is.

Egyre divatosabb a kokain Európában

"Ez egy vesztett csata, ha nem tesznek valamit" - mondta a BBC-nek Antonio Mazzitelli, az ENSZ drogügyi hivatalának nyugat-afrikai térségért felelős vezetője arról, hogy Európának lépnie kell. Szerinte az európai országoknak több támogatást kell nyújtaniuk Bissau Guinea és a hozzá hasonló országok rendőrségének, más igazságszolgáltatási szerveinek. Itt egyelőre nem tart az EU, de legalább felismerte a problémát, és fontolgatja, hogy segíteni fog az afrikai ország hatóságainak. Konkrét döntésről még nincs hír, de biztató jel lehet, hogy az unió elnökségét épp nemrég vette át fél évre Portugália, amely Bissau Guinea egykori gyarmattartójaként és a drogcsempészek egy célpontjaként talán jobban odafigyel majd a problémára.

Az Interpol egyik tisztviselője eközben figyelmeztet arra, hogy nemcsak a kínálattal - azaz a drogkereskedőkkel -, hanem a kereslettel - azaz kábítószerfogyasztókkal - is gond van. Az ENSZ idei jelentése szerint míg Észak-Amerikában nem nőtt a kokainhasználók száma, addig sok európai országban megduplázódott, sőt, akadt, ahol megháromszorozódott. Különösen igaz ez a nyugat-európai nagyvárosokra, Madridra, Londonra, Párizsra, de a Time szerint a kokain egyre népszerűbb lesz más országokban is. Ahogy az ENSZ egyik drogügyi szakembere fogalmazott: "Nagyon egyszerű az egész: a varsói fiatalok ugyanolyanok akarnak lenni mint londoni vagy párizsi társaik, úgyhogy hamar terjedni fog ez a kábítószer".

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK