A brit merényletek két gyanúsítottja is szabadulhat

Vágólapra másolva!
Vádemelés nélkül elengedték csütörtök este azoknak az őrizeteseknek az egyikét, akiket a Londonban és Glasgow-ban két héttel ezelőtt megkísérelt pokolgépes merényletek kapcsán fogtak el. Eközben Ausztráliában elutasította a bíróság egy másik gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását.
Vágólapra másolva!

A Scotland Yard bejelentése szerint az összehangolt merényletkísérletek értelmi szerzőjének tartott Mohamed Asha feleségét helyezték szabadlábra. A házaspárt a meghiúsult robbantási kísérletek után vették őrizetbe Anglia középső részén, az M6-os autópályán, miután több rendőrautó leszorította járművüket az útról.

Asha szaúd-arábiai születésű palesztin, aki Jordániában nőtt fel, elit iskolákban tanult és jordániai útlevéllel utazott. A brit sajtó úgy tudja: ő volt a fő mozgatója az al-Kaida terrorhálózat azon tervének, amely gyanú felett álló külföldi orvosok toborzását és nagy-britanniai munkába állítását célozta. A londoni és glasgow-i robbantási kísérleteket az eddigi vizsgálatok szerint egy jórészt arab és indiai orvosokból álló, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kórházaiban dolgozó terrorsejt tervelte ki.

Eközben Ausztráliában elutasította az illetékes hatóság Ausztráliában a londoni és glasgow-i merényletkísérletek kapcsán őrizetbe vett Mohammed Hanif indiai orvos őrizetének meghosszabbítását. Nem valószínű azonban, hogy a férfit azonnal szabadlábra helyeznék, s változatlanul vádat emelhetnek ellene - jelentette az MTI. A vonatkozó szabályozás szerint az ausztráliai rendőrségnek 12 órája van arra, hogy döntsön arról, beterjeszti az ügyészség elé a Hanif elleni vádiratot vagy elengedi a gyanúsítottat.

Ováció

Mohamed Asha, akinek feleségét most elengedték, Stoke-on-Trent kórházának "briliáns tehetségű agysebésze" volt a brit sajtó értesülései szerint. Asha április végén előadást tartott a Brit Idegsebészeti Társaság jubileumi 150. közgyűlésén Londonban, és a szakma képviselői lapbeszámolók szerint "hangos ovációval ünnepelték". Orvos volt a glasgow-i merényletet megkísérlő mindkét terroristajelölt is. Ők egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval akartak behajtani a nyugat-skóciai nagyváros repülőterének utascsarnokába; a kocsi nem robbant fel, de kigyulladt.

A 90 százalékos égési sérülést szenvedett, indiai származású vezetőt abban a Glasgow-hoz közeli kórházban ápolják, amelyben dolgozott. Iraki társa, akit sértetlenül vettek őrizetbe, szintén itt dolgozott rezidens orvosként; ő eddig az egyetlen, aki ellen hivatalosan vádat emeltek. Állítólag ők voltak azok is, akik a glasgow-i öngyilkos merényletkísérlet előtt távirányítású robbanószerkezetet rejtő autókat állítottak le London zsúfolt belvárosának két pontján. Szakértők szerint csak a szerencsén múlt, hogy egyik pokolgép sem lépett működésbe.

Mohamed Ashával együtt jelenleg összesen öten vannak őrizetben az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai terrorcselekmény-kísérlete nyomán. Az égési sérült glasgow-i merénylőt hivatalosan nem vették őrizetbe; felépüléséhez az orvosok nem fűznek sok reményt.