A pakisztáni hatóságok külföldi fegyveresek után kutatva csütörtökön megkezdték az iszlámábádi Vörös Mecsetben lévő holttestek azonosítását. Az összetűzésekben több mint nyolcvanan haltak meg.

A hadsereg két napi ostrom után szerdán vonta ellenőrzés alá a fundamentalisták szentélyét. Ezt követően a hatóságok sorra átvizsgálják a harcokban elesetteket, külföldi fegyveresek után kutatva. A biztonsági erők egyik vezetője elmondta, hogy ujjlenyomatot vesznek a halottakról és lefényképezik őket. A harcok során 73 iszlám fegyveres és kilenc katona halt meg. Az ostromot megelőző összetűzésekben huszonnégyen estek el, közöttük két katona.

A kormány szerint a július 3-án kirobbant zavargásokban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló csoportokhoz, valamint az afganisztáni radikális szunnita tálibokhoz tartozó külföldiek vették át a radikálisok parancsnokságát.

Pervez Musarraf elnök csütörtökön a televízióban mond beszédet, amelyben ismerteti a szélsőségesek elleni harc "új stratégiáját". Saukat Aziz kormányfő közölte: az épületegyüttest átkutató kommandósok nem találtak a halottak között nőket és gyermekeket. Hét vagy nyolc holttest a felismerhetetlenségig összeégett, feltehetően a fegyveresek benzines palackjaitól.

A miniszterelnök ugyanakkor figyelmeztetett: a kormány bármelyik más korániskola ellen fellép, ha bebizonyosodik róla, hogy az iszlám fundamentalista fegyveresek fellegvára.