Testi szükségleteiket végző hivatalnokoknak adakozik egy ismeretlen jótevő Japánban. Már 18 tartományban találtak több mint 400, darabonként egy tízezer jenes bankjeggyel bélelt, életvezetési jótanácsokkal is ellátott borítékot a hivatali vécékben. A rendőrség csak a fejét vakarja.

Japán hivatalnokok százai távoztak az elmúlt hetekben irodai vécéikből megkönnyebbülten, de teli zsebbel. A The Guardian szerint egy ismeretlen jótevő pénzzel - egyenként egy darab tízezezer jenes bankóval (értéke közel 15 ezer forint) - megtöltött borítékokat hagyott a közszolgálati dolgozók vécéiben országszerte. Az eddigi adatok szerint több mint 400 ilyen borítékot szórt el a vécékben a rejtélyes adakozó, akinek a kilétére vonatkozó kérdésekre a rendőrség is csak a fejét vakarja.

A pénzes borítékok először tavaly év végén bukkantak fel, akkor azonban még azt hitték, csak egy vicc az egész. Mostanra azonban a szokatlan adakozás olyan méreteket öltött, hogy már nem lehet elintézni egy vállrándítással. Csak a múlt héten több tucatnyit találtak a vécékben. A jótevő szándékai nem világosak: a borítékokon ilyen üzenetek olvashatók kalligrafikus írással: "Csak jót cselekedj!" "Ne gondolj a gonoszra!" "Légy boldog!".

Írásszakértők szerint az üzenetek írója erősen vallásos, a jelek minőségének romlása pedig arra utalhat, hogy papírra vetőjük egyre rosszabb egészségi állapotban lehet. Talán halálos beteg. Mások szerint egy nyugdíjas hivatalnokról van szó, aki így akarja egykori kollégáival tudatni: van, aki értékeli munkájukat, megint mások úgy vélik, valaki ironikusan így akarja rábírni a hivatalnokokat, hogy legyenek tisztességesek.

Az akció kiterjedtsége azt követően vált világossá, hogy egyre több hivatalnok kereste fel a rendőrséget, hogy a pénzes borítékokat juttassák el eredeti tuajdonosukhoz. A borítékok szinte minden esetben a földszinti vécékben kerültek elő, 18 japán tartományban, az északi Hokkaidótól a déli Okinaváig. A múlt héten csak Akita tartományban 18-at találtak egy napon.