Ankara növelte csapatai létszámát az iraki határon

Vágólapra másolva!
Törökország több mint 200 ezerre növelte a kurdok lakta délkeleti országrészben, főleg az iraki határ mentén állomásozó katonáinak létszámát - közölték biztonsági források pénteken Diyarbakirban.
Vágólapra másolva!

A szokatlanul nagyszabású csapatösszevonás, amely harckocsikat, nehéztüzérséget és repülőgépeket is felölel, a Délkelet-Anatóliában és Észak-Irakban rejtőzködő kurd szeparatista felkelők elleni biztonsági hadműveletbe illeszkedik - nyilatkozta a névtelenségbe burkolózó forrás.

A NATO-tag Törökország határon átmenő hadművelettel próbálja megsemmisíteni a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) tartozó felkelőket, annak ellenére, hogy ezt az Egyesült Államok és Irak is ellenzi.

A török hadsereg tavasszal rendre feltölti térségbeli csapatainak létszámát, amikor az Észak-Irakban tanyázó PKK-felkelők átkelnek a hegyeken, hogy török célpontokat támadjanak. De a mostani csapatösszevonás nagyobb a szokásosnál biztonsági források szerint. Egy Sirnak tartományi forrás ötvenezres létszámról adott számot a megszokott tíz-húszezres helyett.

A hadsereg pénteki közlése szerint két nap alatt két katona és két PKK-felkelő vesztette életét kelet-törökországi hadműveletek során. Az elmúlt hónapokban katonák és csendőrök tucatjait ölték meg a déli és délkeleti országrészben gyűrűző erőszakhullámban.

A török katonaság unszolta a kormányt, amely ebben a választások elé néz, hogy indítson hadjáratot az észak-iraki bázisú kurd gerillák ellen, akiknek számát négyezerre taksálják.

A katonák megölése miatti közfelháborodás közepette Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök utalt arra, hogy esetleg összehívja a leköszönt parlamentet egy offenzíva jóváhagyására, de mindeddig nem szánta el magát erre, noha a választásokig már alig több mint egy hét van hátra.