Kioktatta Amerikát az egyik új brit miniszter

Vágólapra másolva!
Külpolitikai irányváltás jeleit véli felfedezni a brit sajtó, miután az új brit kormány több tagja is arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy ne a pusztító katonai erővel mérje egy ország erejét, hanem inkább azzal, hány barátja van. London szeretné, ha az egyoldalú katonai beavatkozásokat a békésebb együttműködés váltaná fel. Az amerikai-brit "különleges viszony" felpuhulására azonban nem számítanak.
Vágólapra másolva!

Iránymódosítást jelez a brit külpolitikában a kormány több tagjának nyilatkozata: Douglas Alexander kereskedelmi és fejlesztési miniszter az Egyesült Államokat arra sürgette, hogy gondolja át prioritásait. Alexander hozzátette: egy ország erejét nem a katonai erejének pusztító képességével kellene mérni hanem, hogy "mit építhetünk közösen" - írja a The Guardian.

A külpolitikai együttműködésre sürgető brit miniszter szerint inkább a "puha erőt" kell alkalmazni, és olyan nemzetközi szervezeteken keresztül kell megoldást találni a problémákra, mint az ENSZ, nem pedig egyoldalú lépésekkel és elszigetelődéssel. A Bush-kormányzat egyes neokonzervatív tagjai aggódtak, hogy a brit kormányváltás a szoros amerikai-brit viszony meggyengülését jelentheti.

Alexander ugyan igyekezett hangsúlyozni ennek fontosságát, de azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak el kell ismernie a szabályokon nyugvó nemzetközi rendszert. Washingtoni beszédében a brit politikus azt mondta, hogy a terrorizmus ellen ugyan néha erővel kell fellépni, de csak katonai eszközökkel nem lehet győzni. Emellett sürgette a Bush-kormányt, hogy továbbra se veszítse szem elől Afrika és a globális felmelegedés problémáit.

A The Guardiannek nyilatkozó brit kormánytisztviselő azt mondta, hogy az amerikai-brit viszony Gordon Brown brit miniszterelnök számára is ugyanolyan fontos, mint elődjének, Tony Blairnek volt. "Talán azért van különbség: Bush és Blair együtt élték át a szeptember 11-i támadásokat" - tette hozzá. Nem ez az első eset, hogy a külpolitikai irányváltásra utaló jel érkezik Brown környezetéból - vélte a brit lap. Az előző külügyminiszter, Margaret Beckett, Brownnal egyeztetve a múlt hónapban a teljes nukleáris leszerelésre szólított fel, amelyet meglepődve fogadtak Washingtonban.