Merényletet terveztek Göncz Kinga ellen Afganisztánban

2007.07.13. 20:50

Merényletet próbáltak meg elkövetni egy út szélén elhelyezett robbanószerkezettel Göncz Kinga külügyminiszter ellen Afganisztánban. A célzott merényletkísérletet titkosszolgálati eszközökkel sikerült megakadályozni.

Göncz Kingát július 11-én, Afganisztánba érkezésének napján értesítették az ISAF, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő hírszerzői, hogy merényletet készültek elkövetni ellene. Mivel részletet nem közöltek velük azon kívül, hogy a merénylet tényére figyelmeztették őket. Így nem tudni, hogy kik, pontosan milyen robbanó szerkezettel és miért akarták a merényletet Göncz Kinga ellen elkövetni - közölte a külügyi szóvivő.

Odze György, aki maga is elkísérte a minisztert Afganisztánba kifejtette, hogy miután Göncz Kinga megbeszélést folytatott Hamid Karzai Afgán elnökkel csütörtökön repülővel továbbutazott Mazar-i-Sharifba, ahonnan a tervek szerint a delegáció egyik része gépkocsikonvojjal ment volna a Baglán tartományban lévő Pul-i-Kumriba, ahol a magyar vezetéssel működő Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) állomásozik.

A robbanószerkezetet a két települést összekötő úton találták meg és hatástalanították az ISAF erői. A meghiúsított merénylet hírére egy helyi döntés alapján törölték a gépkocsival való utazást, így a miniszter helikopterrel érte el a magyar katonai bázist.

A látogatás után tovább bonyolította a helyzetet, hogy a helikopter, amivel Göncz Kinga a magyar táborba érkezett meghibásodott, így a miniszternek autókonvojjal kellett megtennie a mintegy három és fél, négy órás utat vissza Mazar-i-Sharifba.

Göncz Kinga kétnapos afganisztáni látogatása során Hamid Karzai Afgán elnökkel, Rangin Dadfar Szpanta külügyminiszterrel, Zarar Ahmed Mokbal belügyminiszterrel, valamint az afgán parlament alelnökével és a képviselőház több tagjával áttekintette a közép-ázsiai térség gondjait és Magyarország szerepét az afganisztáni újjáépítésben. Göncz Kinga tárgyalópartnerei - korábbi tájékoztatás szerint - valamennyien méltatták az Afganisztánban kezdeményezett magyar civil programokat és a magyar részvételt a Baglán tartománybeli újjáépítésben.

A magyar diplomácia vezetője csütörtökön - afganisztáni útja második, zárónapján - felkereste a Baglán tartományban magyar vezetéssel működő Tartományi Újjáépítési Csoportot (PRT), és megbeszélést folytatott Mahamad Alam Iszakzaj tartományi kormányzóval is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK