Jó irányba indul Észak-Korea a NAÜ szerint

Vágólapra másolva!
Az ENSZ ellenőrei megerősítették, hogy Észak-Korea lezárta fő atomreaktorát - jelentette be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője. Mohamed El-Baradei szerint a jongbjoni reaktor lezárása "jó lépés, a jó irányba". Ez csupán az első lépés az észak-koreai atomprogram felszámolásának hosszú folyamatában.
Vágólapra másolva!

Megerősítették az ENSZ ellenőrei, hogy Észak-Korea valóban lezárta a jongbjoni atomerőmű fő reaktorát - jelentette be Mohamed El Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője. "Ellenőreink ott vannak, és megerősítették a reaktor lezárását" - mondta Baradei Bangkokban, miután az ENSZ tíz fős csoportja szombaton Észak-Koreába érkezett.

A NAÜ vezetője szerint a következő lépés további nukleáris létesítmények bezárása és működésképtelenné tétele lesz, amelyet bonyolult folyamatnak nevezett. "Nagyon fontos az a lépés, amelyet most teszünk, de még hosszú az út" - idézte Baradeit a Reuters hírügynökség. A BBC is azt írja, hogy a jongbjoni atomerőmű egyik reaktorának lezárása csak egy lépés egy hosszú folyamatban.

A kezdő lépést az a februári megállapodás tette lehetővé, amelynek értelmében Phenjan 50 ezer tonna üzemanyag segélyt kap Jongbjon lezárásáért, és további 950 ezret minden nukleáris létesítményének bezárásáért. Észak-Korea a múlt héten kapta meg az első üzemanyagsegély-szállítmányt, és hétfőn további 7500 tonna üzemanyagot indítottak Dél-Koreából.

A megállapodás hat ország részvételével - Észak-Korea, Japán, Kína, Oroszország, az Egyesült Államok és Dél-Korea - történt, és a tárgyalások a héten folytatódnak Pekingben. A következő fázisban ugyanis Észak-Koreának jelentenie kell minden birtokában lévő nukleáris anyagot, és nyilatkoznia kell, hogy a jongbjoni plutóniumgyártás mellett, van-e urándúsítója. A BBC szöuli tudósítója szerint ez sokkal nehezebb és lassabb folyamat lesz, mint a mostani reaktorbezárás.