Szivárgott az atomerőmű a japán földrengés után

Vágólapra másolva!
Radioaktív anyag került a tengerbe, miután a heves földrengés megrongálta a Kariva atomerőművet Japánban. A világ legnagyobb atomerőműjében kisebb tűz ütött ki a Richter-skála szerinti 6,8 erősségű rengés miatt. A tokiói elektromos művek szerint a radioaktív anyag nem jelent veszélyt. A földrengésben legkevesebb heten meghaltak és több százan megsérültek. Az utórengésben még a 250 kilométerre fekvő Tokió felhőkarcolói is megremegtek.
Vágólapra másolva!

Radioaktív anyaggal szennyezett víz szivárgott a tengerbe a világ legnagyobbnak mondott atomerőművéből, miután heves földrengés rázta meg Japánt - jelentette a BBC. Az erőműben tűz ütött ki, de a reaktor automatikusan leállította magát. A tokiói elektromos művek szerint a szivárgás nem jelent környezeti kockázatot.

A hétfő reggeli heves földrengésnek 7 halottja és több mint 450 sebesültje volt. A hatóságok szerint a Richter-skála szerinti 6,8-os volt földmozgás volt az elmúlt évek egyik legsúlyosabb ilyen természeti csapása. A tokiói magyar külképviselet tájékoztatása szerint a természeti csapásnak nem voltak magyar áldozatai.

Megremegett Tokió is

A földrengés epicentruma Niigata kormányzóság partjai előtt tíz kilométerrel, a Japán-tenger medre alatt, Tokiótól 250 kilométerre északnyugatra volt. A part mentén kisebb szökőár is végigsöpört. A földmozgást az egész Honsu szigeten lehetett érezni és megremegtette Tokió felhőkarcolóit is. Az első földlökést számos utórengés követte, amelyek között a legsúlyosabb egy 5,8-as erősségű volt.

A halálos áldozatok többsége 70-es és 80-as éveikben járó idős emberek voltak. Niigata és Nagano kormányzóságokban 300, többnyire hagyományos, fából készült épület teljesen elpusztult, 18 pedig súlyosan megrongálódott - közölte a japán katasztrófavédelmi hivatal. A városban 2000 embert telepítettek ki, 35 ezer háztartásban leállították a víz- és gázszolgáltatást, miután gázszivárgást észleltek. A földrengés zónájában 24 lakás maradt áram nélkül.

Nincsenek magyar áldozatok

A földrengésnek nincsenek magyar áldozatai, sem sérültjei, semmi ilyen értelmű hivatalos információt nem kapott a külképviselet - tájékoztatta az MTI-t Veres Tamás, a tokiói magyar nagykövetség ügyeletese, aki elmondta: a földmozgást valóban lehetett érezni a fővárosban is, ott a Richter-skála szerint már csupán 3-as erősségű volt, ami azonban "megszokott jelenségnek" számít Tokióban.

Abe Sindzo kormányfő félbeszakította választási kampányát és a természeti csapás helyszínére sietett. Niigata kormányzóságban 2004 októberében volt hasonló erősségű földrengés. Akkor a természeti katasztrófában 65 ember halt meg és több mint 3000 volt a sebesültek száma.