Kényszermunkások keresetét utasították el Strasbourgban

Vágólapra másolva!
Egykori lengyel kényszermunkások Németországgal szembeni keresetét utasította el Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága.
Vágólapra másolva!

Az egykori kényszermunkásokat egy Auschwitz melletti altáborban, az IG Farben német vegyipari konszern telepén dolgoztatták. Három, 87 és 88 év közötti képviselőjük panasza az volt, hogy keveset kapnak kárpótlásként.

A panasz az Emlékezés, Felelősség és Jövő nevű német szövetségi alapítvány ellen irányult, amelyet 2000-ben német vállalatok és a kormány hozott létre 10 milliárd márka (5,1 milliárd euró) alaptőkével, ebből részesítették kárpótlásban a náci idők külföldi kényszermunkásait, illetve örököseiket.

A Strasbourgban panasszal élő kényszermunkások keveslik a 7600 eurós egyszeri kifizetést és a havi nyugdíj közelebbről nem részletezett nagyságát. A panaszosok tulajdonvédelmi szempontokra hivatkoztak.

A strasbourgi bírák azonban úgy vélték, hogy az alapítvány szabályai "megfelelő egyensúlyt alakítottak ki a magántulajdon és a közérdek védelme között", a magántulajdon védelmének elve nem szenvedett kárt.