Újabb szivárgás a sérült japán atomerőműben

Vágólapra másolva!
Csak kedden fedezték fel, hogy a hétfői földrengés felborította az egymásra halmozott, alacsony intenzitású radioaktív anyagot tartalmazó tartályokat a kasivazaki atomerőműben. Az anyagból jutott a környezetbe is. A hatóságok szerint összesen kilenc ember vesztette életét és ezren sérültek meg a nagy erejű földrengéssorozatban. A rengések miatt számos út járhatatlan, sok helyen nincs gáz és víz, több száz ház dőlt össze Japán északkeleti részén. A meteorológia ráadásul földcsuszamlással fenyegető heves esőzéseket jósol a térségben.
Vágólapra másolva!

Újabb radioaktív szivárgást gyanítanak a kasivazaki Kariva atomerőműből - amelyet a hétfői nagy erejű földrengés rongált meg. Az erőmű vezetői szerint a földmozgás következtében felborult száz egymásra rakott, alacsony radioaktivitású nukleáris hulladékot tartalmazó tartály, amelyek közül némelyiknek nyitva volt a fedele. A Kyodo hírügynökség úgy tudja, hogy ezt a balesetet csak kedden vették észre.

Kasivazaki közel volt a Richter-skála szerinti 6,8 fokos erősségű földrengés epicentrumához. A természeti csapás kisebb tüzet okozott az erőmű egyik elektromos transzformátorában, de csak 12 órával később jelentették az illetékesek, hogy radioaktív anyagot tartalmazó víz is kiszivárgott a rengés nyomán. A kiszabadult anyagot azonban ártalmatlannak, a "biztonsági határon belülinek" minősítették.

A városi hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyről, míg az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. szóvivőjének nincsen tudomása újabb radioaktív szivárgásról. Japán elektromos áramfogyasztásának 30 százalékát adja a Kariva atomerőmű adja.

Kilenc halott

A legfrissebb adatok szerint a Japán északkeleti részében tomboló földrengésnek kilenc halálos áldozata és ezer sebesültje volt. Több mint 12 ezer embert kellett menhelyeken elhelyezni. Az utórengések folytatódtak, ráadásul az előrejelzések nagyobb esőzéseket ígérnek, ami földcsuszamlásokat okozhat.

A százezer lakosú Kasivazakiban 35 ezer otthonban nincs gáz és víz. A város utcáit lerombolt, megrongálódott épületek szegélyezik, több út vált járhatatlanná, ami közlekedési dugókat okoz. A hadsereg ivóvizet és rizst oszt a menekültközpontokban.

Niigata kormányzóságban 342 ház semmisült meg és 430 megrongálódott. Nincs víz-, gáz- és áramszolgáltatás. Nem tudni, hogy az emberek mikor térhetnek vissza otthonaikba. A kormányzóságban 2004 októberében volt hasonló erősségű földrengés. Akkor a természeti katasztrófában 67 ember halt meg, és több mint 4800 volt a sérültek száma.