Életfogytiglanira változtatták a bolgár ápolónők halálos ítéletét

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítették az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletét. A líbiai Bengázi kórházában AIDS-vírussal megfertőződött gyerekek hozzátartozói kedden bejelentették: elállnak az ügyben elítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos halálos ítéletének követelésétől.
Vágólapra másolva!

Az elítéltek a büntetést saját országukban is letölthetik, miután Tripoli és Szófia között az 1980-as évek óta kiadatási egyezmény van érvényben. A tanács arra nem tért ki, mi lesz a fogva tartottak közelebbi sorsa.

A hat egészségügyi dolgozót azzal a váddal ítélték több bírói fórumon is halálra, hogy az 1990-es években szándékosan HIV-vírussal fertőztek meg több mint 400 gyermeket Bengázi kórházában. Az áldozatok családjai előzőleg kedden bejelentették, hogy lemondanak a halálos ítéletről, miután megkapták gyermekenként az egymillió dolláros kárpótlást - közölte Idrisz Laga, a családok szóvivője.

Az áldozatok száma mintegy 460, miután húsz gyermek édesanyja is elkapta a betegséget gyermekétől.

Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs, aki júniusban bolgár állampolgárságot kapott - tagadja a terhére rótt bűncselekményt. Azt közölték, hogy kínzással csikarták ki belőlük a beismerő vallomást.

A francia Luc Montagnier és az olasz Vittorio Collizi neves AIDS-specialisták szerint a kórházban uralkodó rossz higiéniai viszonyok okozták a tömeges fertőzést.

A vádlottak szombaton kegyelmi kérvényt nyújtottak be a legfelsőbb igazságügyi tanácshoz, és írásban kötelezték magukat, hogy nem indítanak kártérítési pert a líbiai állam ellen a börtönben töltött évek miatt.

"Hála istennek, hogy a halálos ítéletet enyhítették. Legalább azért megkönnyebbülhetünk, hogy nem végzik ki őket" - mondta Zdravko Georgiev, Krisztiana Valcseva férje egy rádióinterjúban.

Harry Haralampiev, az egészségügyi dolgozók egyik védője elégedetlenségét fejezte ki az ítélet miatt, mondván, azt várta, hogy felmentik védenceit.