Hazavinné az elítélt ápolónőket Bulgária

Vágólapra másolva!
A halálbüntetés helyett életfogytiglani börtönre ítélt ápolónők és a palesztin orvos kiadatását kéri Líbiától Bulgária, a két ország közt a '80-as évek óta érvényben lévő egyezményre hivatkozva. Az egyezmény szerint az ápolónők bolgár börtönben tölthetnék le büntetésüket.
Vágólapra másolva!

Bulgária elküldte Líbiának kiadatási kérelmet az életfogytiglanra ítélt öt bolgár ápolónő és egy bolgár állampolgárságú palesztin orvos ügyében - jelentette be csütörtökön a bolgár külügyminisztérium szóvivője. Tripoli és Szófia között az 1980-as évek óta kiadatási egyezmény van érvényben, ezért az elítéltek a büntetést saját országukban is letölthetik.

Az ápolónőket és az orvost azért ítélték el, mert a vád szerint az AIDS betegséget okozó HIV-vírussal fertőztek meg 438 líbiai gyermeket, akik közül 56-an meghaltak. Az eredeti halálos ítéletet kedden változtatta életfogytiglani börtönbüntetésre a legfelsőbb igazságügyi tanács.

Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs - aki júniusban bolgár állampolgárságot kapott - tagadja a terhére rótt bűncselekményt. Azt állítják, kínzással csikarták ki belőlük a beismerő vallomást. AIDS-specialisták szerint a kórházban uralkodó rossz higiéniai viszonyok okozták a tömeges fertőzést.