Chávez kiebrudalja kritikusait Venezuelából

Vágólapra másolva!
Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette: kiutasít az országból minden olyan külföldit, aki nyilvánosan bírálja őt, vagy kormányát. Chávez elrendelte, hogy a hivatalnokok figyeljék a "nemzeti büszkeséget sértő" nyilatkozatokat - jelentette a BBC. Az államfő "21. századi szocializmusával" sok nyugat-európai, baloldali politikus - például a londoni polgármester - is nyíltan szimpatizál.
Vágólapra másolva!

Minden őt és kormányát bíráló külföldit kiutasít Venezuelából Hugo Chávez elnök a jövőben - jelentette be maga az államfő szokásos vasárnapi "Hello, Elnök" című rádióinterjújában. "Meddig fogjuk tűrni, hogy a világ bármely országából érkező személy a házunkba jöjjön és azt mondja: itt diktatúra van, az elnök egy zsarnok és senki sem tesz semmit ellene" - kérdezte Chávez. "Ezt nem engedhetjük meg, a nemzeti büszkeség a tét" - tette hozzá. Az államfő elrendelte, hogy a kormánytisztviselők figyeljék a külföldiek nyilatkozatait - írta a BBC.

Neveket ugyan nem említett, de a hétvégén hangzott el Manuel Espino, a kormányzó mexikói Nemzeti Cselekvés Párt elnökének bírálata, aki Caracasban beszélt egy demokráciáról szóló konferencián. Espino bírálta Chávez tervét az elnöki mandátum korlátozásának eltörlésére, amely szerinte "fenyegeti a demokráciát". Azzal vádolta a venezuelai elnököt, hogy alkotmányos reformjainak az a célja - amelynek értelmében Chávez újra jelöltethetné magát 2012-ben - hogy korlátlan ideig hatalmon maradhasson.

Chávez szerint a "21. századi szocializmust" megteremtő reformcsomag növelni fogja a helyi közösségek és diákkörök befolyását. A tervezetet a jövő hónapban terjeszti a venezuelai parlament elé, amelynek minden tagja őt támogatja. Chávezt tavaly választották újra, harmadik mandátumát több millió szegénységben élő venezuelai támogatásával szerezte, akik körében népszerű, a főleg olajbevételekre támaszkodó társadalmi fejlesztési politikája.

Chávez - aki szoros viszonyt ápol Fidel Castro kubai elnökkel - több globalizációt bíráló csoport és egyes nyugat-európai baloldali politikusok körében is népszerű. A munkáspárti Ken Livingstone londoni polgármester tavaly például fogadta, a Tony Blair volt brit kormányfőt "Hitler fő szövetségesének" nevező, az "amerikai imperializmus" ellen küzdő Chávezt. Livingstone azt mondta: Chávez valódi demokráciát teremtett az országában.