Hazaérkeztek Líbiából a bolgár ápolónők

Vágólapra másolva!
Egy francia repülőgép fedélzetén megérkeztek Szófiába a Líbiában halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos. Hazatérésük után a bolgár elnök hivatalosan is megkegyelmezett az elítélteknekKiszabadításukért Cécilia Sarkozy, a francia elnök felesége és Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külügyi biztosa mellett a katari emír is lobbizott az észak-afrikai országban. Az EU cserébe kártérítést fizet és megnyitja piacát Tripoli előtt.  
Vágólapra másolva!

Több mint nyolc évi fogság után kedden reggel háromnegyed kilenckor, egy francia különgépen megérkezett Bulgáriába a Líbiában 438 gyerek HIV-vírussal való szándékos megfertőzésével vádolt öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos. A halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt egészségügyi dolgozókat hozzátartozóik fogadták a szófiai repülőtéren, majd Georgi Parvanov bolgár elnök hivatalosan is kegyelmet hírdetett.

Az EU, Sarkozy felesége és a katari emír

Az ápolónőkkel együtt Szófiába érkezett Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külügyi biztosa és Cécilia Sarkozy, a francia elnök felesége is, akik Claude Guéant-nal, az Elysée-palota főtitkárával együtt az elmúlt két napban Tripoliban tárgyaltak a mindvégig ártatlanságukat hangoztató egészségügyi dolgozók kiszabadulásáért. A hozzátartozók már a hétfő éjszakát is a szófiai repülőtéren töltötték, mivel sejtették, hogy rokonaik hazatérhetnek a fogságból.

Georgi Parvanov bolgár elnök telefonon nagyrabecsülését fejezte ki Nicolas Sarkozy francia államfőnek, "amiért Cécilia Sarkozy és Benita Ferrero-Waldner személyesen közreműködött az ügy megoldásában" - közölte a bolgár elnöki hivatal. Korábban, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Nicolas Sarkozy francia elnök is üdvözölte a megállapodást, amely szerintük "nem jöhetett volna létre Ferrero-Waldner és a katari emír közvetítése nélkül".

Restaurálnak

Forrás: EPA
Sarkozy és Hamad bin Kalifa katari emír a július 14-i parádén Párizsban

Líbia azonban keményen megkérte a bolgárok kiadatásának árát. Az EU mind a 438 gyerek családjának közel 1 millió dolláros (180 millió forint) kártérítést fizet. Az Unió vállalta a kapcsolatok "teljes normalizálását" Tripolival. Az EU megnyitja az európai piacot a líbiai mezőgazdasági és halászati termékek előtt, technikai segítséget nyújt az archeológiai emlékek restaurálásához és EU ösztöndíjat ad a líbiai diákoknak.

A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdtek el dolgozni Bengáziban, s már egy évre rá letartóztatták őket 438 gyerek megfertőzésének vádjával. (A gyerekek közül 56 meghalt.) A líbiai ügyészség szerint a vádlottak az AIDS ellenszerét keresték, és kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal. Megfigyelők ugyanakkor rámutattak, hogy a tömeges fertőzés a bengázi gyerekkórházban uralkodó rossz higiéniai viszonyokra vezethető vissza.