Feleségét szerepelteti az aggódó Sarkozy

Vágólapra másolva!
A Líbiából hazatért öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos kiadatásának érdekében az Európai Unió és katari emír mellett Cécilia Sarkozy, a francia elnök felesége is bedobta magát: kétszer is tárgyalt Tripoliban. A kiszabadult bolgárok ráadásul Sarkozy feleségével érkeztek a francia állam repülőgépén Szófiába. Cécilia Sarkozy az első francia elnökfeleség, aki aktív nyilvános szerepet vállal. Líbiai hivatalos közvetítői státusát azonban több európai országban is fogcsikorgatva fogadták - állítja a Le Figaro.
Vágólapra másolva!

"Cécilia Sarkozy lenne az új Lady Di?" - kérdezte a Le Figaro annak kapcsán, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök felesége - ellentétben a francia elnökfeleségek hagyományos láthatatlanságával - aktív nemzetközi szerepre készül. Nicolas Sarkozy már egy júliusi 14-i interjúban azt mondta, hogy "egyetlen dolog aggasztja: Cécilia". Az elnök korábban is jelezte, hogy valódi szerepet szeretne feleségének.

Cécilia Sarkozy július 12-én utazott először Tripoliba közvetíteni, hétfőn pedig az immár halálra, majd életfogytiglanra ítélt bolgárok egyik kiszabadítójaként érkezett Líbiába Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külügyi biztosának társaságában. "Ez látványosan a diplomácia és a humanitárius ügyek színpadára röpíti Cécilia Sarkozyt" - írta a Le Figaro.

Az amerikai first lady intézményével szemben Európában és Franciaországban szokatlan, hogy a demokratikus legitimációval nem rendelkező politikusfeleségek hivatalos szerepet vállaljanak. A Le Figaro szerint ezért is fogadták Cécilia Sarkozy fellépését fogcsikorgatva több európai fővárosban. "Az államfő azonban meggyőzőtehetségével megnyugtatta Ferrero-Waldnert a francia beavatkozással kapcsolatban" - írta a francia lap.

Három nappal később Ferrero-Waldner, az európai diplomácia egyik vezetője már Cécilia Sarkozy és Claude Guéant, az Élysée-palota főtitkárával a francia állam repülőgépén ült. "Ez a Sarkozy házaspár egyik módja bírálóik elhallgattatásának, akik egy olyan diplomáciai siker lenyúlását kifogásolták, amelyben Franciaország csak egyike volt a játékosoknak" - írja a Le Figaro.

A lap szerint mindez Sarkozy "harmadik típusú diplomáciájára" vall, amely nem nélkülözi a személyes és családias vonásokat. Ez a módszer nem kockázatmentes, de ha működik, Sarkozy egyszerre több legyet is üthet egy csapásra - írja a lap. Amellett, hogy részesül a sikerből, lehetővé teszi feleségének, hogy megmutassa eddigi ismeretlen és titkozatosnak vélt személyiségét a francia választóknak.