101 milliós kártérítés téves bebörtönzésért

2007.07.26. 22:17

Egy bostoni bíró csütörtöki ítélete szerint az amerikai kormánynak összesen 101 millió dollár kártérítést kell fizetnie négy férfi több évtizedes téves bebörtönzéséért. Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) visszatartotta az elítéltek ártatlanságát bizonyító információkat.

A kártérítés összege a maga nemében valószínűleg a legnagyobb az Egyesült Államok történetében - jelentette ki Peter Neufeld, a tévesen elítéltek rehabilitálásáért küzdő alapítvány egyik társalapítója.

Az amerikai kormány azzal az érvvel próbálta menteni az FBI-t, hogy az 1965-ben elkövetett gyilkosság ügyében egy szövetségi állam ügyészsége járt el, emiatt az FBI - amely szövetségi szintű szervezet - nem felelős a hamis vádakért, nem kell semmilyen információt szolgáltatnia az ügyben. Nancy Gertner bostoni bíró abszurdnak nevezte az érvet.

A gyilkosságért tévesen elítélt négy férfi közül a még életben lévő kettő, illetve a börtönben meghalt másik kettő családja pert indított a szövetségi kormány ellen az ellenük felhozott vádak meghamisítása címén. Ügyvédeik szerint az FBI "elfogadható járulékos kárnak" tekintette elítélésüket, mert a szervezet szerint abban az időben fontosabb volt a maffia felgöngyölítése akár bűnöző informátorok segítségével is. Ilyen informátor védelmében hagyták elítélni a most rehabilitált személyeket.

Gertner bíró a csütörtöki ítélethozatalban kijelentette: "Minden ember minden percnyi szabadsága drága, és ezért az elvért már több háborút vívtunk, és vívunk még most is. Harminc évbe tellett, amíg ez az igazságtalanság fényre derült".