Nincs jelentkező a cseh prostituáltak megszámolására

Vágólapra másolva!
Hivatalosan megszámoltatná a csehországi prostituáltakat a prágai munkaügyi és népjóléti minisztérium. A nagy probléma az, hogy a tárca által kiírt pályázatra egyetlen jelentkező sem akadt.
Vágólapra másolva!

"A pályázatok beadásának határideje hétfőn lejárt. Sajnos egyetlen cég sem jelentkezett ennek a munkának az elvégzésére. Valószínű, hogy új pályázatot kell majd kiírnunk" - jelentette ki szerdán Prágában Klára Holanová, a minisztérium képviselője. Holánová arra vonatkozóan nyilatkozta ezt, hogy a tárca összeszámoltatná az országban dolgozó prostituáltakat.

A minisztériumi szakértők hivatalos becslése szerint Csehországban jelenleg mintegy 10-12 ezer prostituált működik. A különféle nem karitatív és szociális szervezetek becslései azonban ennek a duplájáról, sőt mintegy 30 ezer olyan személyről beszélnek, aki prostitúcióból él.

"A célunk, hogy megszámoljuk a prostitúcióból élő személyeket, s megállapítsuk, hogy melyik régióban hányan dolgoznak" - pontosította a tárca elképzelését Holanová. Az országos felmérést a jövő év folyamán szeretné elvégeztetni a minisztérium, s az eredményeket az év végén tárná a nyilvánosság elé.

A cseh média szerint a prostitúció elsősorban Prágában, valamint a német és kisebb mértékben az osztrák határvidékre összpontosul. Becslések szerint csak a prágai klubokban mintegy 3000 női és férfi prostituáltat alkalmaznak. A nyugati cseh határvidékek tele vannak "piros lámpás" házakkal, ahol a prostituáltak és az ügyfelek döntő többsége is külföldi.

Csehországban nem tilos ugyan a prostitúció, de a tevékenység helyzete nincs rendezve. Sok helyen a prostitúció együtt jár a bűnözéssel.