Állítólag robbanás volt egy orosz tengeralattjárón

Vágólapra másolva!
Orosz hírügynökségek szerint robbanás történt egy szerelés alatt álló orosz tengeralattjárón a Fehér-tenger partján. A szerelőüzem vezetői azonban durranásról beszélnek, amit nagy nyomású levegő idézett elő a harci eszköz burkolatán. Ellentmondóak az információk arról is, hogy atom-tengeralattjáróról volt-e szó.
Vágólapra másolva!

Állítólag kisebb robbanás történt egy orosz tengeralattjárón. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a detonáció csütörtökön történt szerelés közben egy szeverodvinszki dokkban a Fehér-tenger partján. A szerelőüzem főmérnöke, Oleg Frolov az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek azonban cáfolta, hogy robbanás történt volna. Közölte, csupán a főballaszt tartálya hasadt meg a túlnyomás következtében.

Az üzem vezérigazgatója, Nyikolaj Kalisztratov is megerősítette, hogy történt egy "incidens", de ő is cáfolta, hogy robbanásról lett volna szó. Kalisztratov a Gazeta internetes kiadásának azt mondta, hogy 25 négyzetméteren megsérült az ütemezett javításra beszállított tengeralattjáró burkolata, de személyi sérülés nem történt. Szerinte ez a javítási munkák során szokásosan előforduló helyzet volt. Nem robbanás, csak durranás volt, amit az a hibás döntés idézett elő, hogy nagy nyomású levegőt pumpáltak a tengeralattjáróba - mondta az igazgató.

Arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy atom-tengeralattjáróról van-e szó, ám az Interfax úgy tudja, hogy nukleáris hajtású jármű volt, de nem történt radioaktív szivárgás. Norvégia nukleáris biztonsági hivatala még ellenőrzi, emelkedett-e a radioaktív sugárzás a térségben.