Megfúrhatja Bush rakétavédelmi pajzsát a kongresszus

Vágólapra másolva!
Újabb csapást mértek George Bush amerikai elnök vitatott rakétavédelmi rendszerének kelet-európai telepítésére: a washingtoni kongresszus költségvetési bizottsága megnyirbálta a kért büdzsét, és így a pénz a lengyelországi elfogó rendszerre nem, legfeljebb a csehországi radarra lesz elegendő. Az amerikai képviselők kételkednek abban, hogy megéri-e a pénzt a terv, és Moszkva feldühítését is feleslegesnek tartják. A bizottság ajánlásáról a jövő héten szavaz a képviselőház, de majdnem biztos, hogy jóváhagyják - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Meghiúsíthatja George Bush amerikai elnök rakétavédelmi rendszerének kelet-európai telepítését, hogy a washingtoni kongresszus költségvetési bizottsága jelentősen megnyirbálta az erre javasolt keretet. A Bush-kormány által az európai telepítés előkészítésére kért 310 millió dollárt (55,8 milliárd forint) közel a felével, 139 millió dollárral csökkentette.

Ez azt jelenti, hogy jóváhagyták a csehországi radar telepítését, de a rakétavédelmi rendszer legvitatottabb részére, a lengyelországi rakétaelfogókra kért pénzt elutasították. A rakétavédelem amerikai részeinek költségvetéséből további 159 millió dollárt vettek le. A teljes hadi költségvetés így most 459 milliárd dolláron áll - írta a The Guardian.

"A Bush-kormánynak meg kell győznie minket, hogy érdemes erre költeni" - mondta John Murtha bizottsági elnök. Az új költségvetési javaslathoz csatolt jelentésében a kongresszusi bizottság azt írja: "túl korai lenne biztosítani a teljes költségvetést az európai részre, tekintve a programot övező bizonytalanságot". A brit védelmi miniszter, Des Browne szerdán jelentette be, hogy Nagy-Britannia hajlandó felújítani egy yorkshire-i légibázist a rakétavédelmi rendszer brit telepítéséhez.

Bush 10 elfogó rakétasilót építene Lengyelországban, mert úgy véli, ez szükséges lehet, ha Irán folytatja atomfegyverprogramját. A terv azonban éles ellenkezést váltott ki Moszkvában, amely sérelmezi, hogy a NATO keleti bővítése után az Egyesült Államok most rakétákat telepítene az orosz befolyási övezetnek is tekintett szomszédjai közelébe.

A washingtoni képviselőház és a szenátus is megkérdőjelezte, hogy értelmes dolog-e Kelet-Európába telepíteni a rendszert, ha egyszer ilyen heves tiltakozást váltott ki Oroszországban. Megkérdőjelezik az elképzelés technikai megvalósíthatóságát és azt is, hogy a NATO-országok teljes támogatását élveznék-e. Emellett úgy vélik, nem ilyen "futurisztikus programokra" kellene pénzt költeni.

A költségvetési bizottság javaslatáról a jövő héten szavaz a képviselőház, és a The Guardian szerint a képviselők majdnem biztosan megszavazzák. A bizottságban ugyanis nem csak a demokrata, de a republikánus képviselők is a rakétavédelmi kiadások csökkentése mellett szavaztak. A szenátus majd csak az augusztusi szünet után szavaz a kérdésről. Bush elnök ugyan megvétózhatja ezt, de nem valószínű, hogy ezt tenné, mert az iraki hadikiadások ügyében szeptemberben várhatóan szintén vétóznia kell - írja a brit lap.