Sarkozy lejáratásával vádolják De Villepint

Vágólapra másolva!
Párizsban hivatalosan is vádat emeltek Dominique de Villepin volt francia miniszterelnök ellen, Nicolas Sarkozy elnök lejáratására irányuló titkos kampány miatt. De Villepint rágalmazásban való bűnrészességgel vádolják, mert állítólag elősegítette a Sarkozy elleni hamis, korrupciós vádak kiszivárogtatását 2004-ben, hogy ezzel törje ketté riválisa politikai karrierjét. A volt kormányfő - akit péntek reggel hallgattak ki - tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Kihallgatták és vádat emeltek Dominique de Villepin volt francia miniszterelnök ellen, amiért állítólag megpróbálta lejáratni Nicolas Sarkozy köztársasági elnököt. Rágalmazásban való bűnrészességgel vádolják, mert állítólag 2004-ben elősegítette hamis lista kiszivárogtatását, amelyen az akkori belügyminiszter Sarkozy neve is szerepelt.

A listán egy Clearstream nevű, luxembourgi pénzintézetben kezelt titkos számla kedvezményezettjei - köztük Sarkozy - szerepeltek, akik a hamis vádak szerint kenőpénzt kaptak egy 1991-es, tajvani fegyvereladási ügyletért.

A hónap elején már házkutatást tartottak az ügyben De Villepin lakásán és irodájában. Decemberben már 14 órás kihallgatáson vett részt ugyanebben az ügyben. A vizsgálóbírók arra keresnek bizonyítékot, hogy De Villepin irányította a lejárató kampányt Sarkozy ellen - aki akkor még belügyminiszter volt - hogy tönkretegye elnöki esélyeit.

A volt francia kormányfő azonban tagadja a vádakat és azt, hogy köze lett volna a botrányhoz. A vizsgálóbírák jelezték, Jacques Chirac volt francia elnököt is ki akarják hallgatni az ügyben, de Chirac tagadta, hogy bármit is tudna az ügyről és mentelmi jogára hivatkozott, amely szerint immunitást biztosít számára minden, elnöksége alatt történt ügyben.