Imában kért szabadulást a tálibok túszainak a pápa

Vágólapra másolva!
Az Afganisztánban elrabolt koreai segélymunkások szabadon bocsátását kérte vasárnapi nyári rezidenciáján elmondott miséjében a pápa. XVI. Benedek szerint az emberrablások sértik az isteni törvényt.
Vágólapra másolva!

Elítélte az afganisztáni túszejtéseket és támogatásáról biztosította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) XVI. Benedek pápa vasárnap. Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján elmondott úrangyala imájában a katolikus egyházfő felszólította az emberrablókat, hogy sértetlenül engedjék el a túszokat. "Ez a felhívás a dél-koreai túszokért szól" - közölte XVI. Benedek az imádság után, majd felolvasott egy üzenetet, amelyben elítélte a fegyveres csoportok körében egyre terjedő gyakorlatot, hogy ártatlan embereket használnak fel követeléseik kikényszerítésének eszközéül. "Az emberi méltóság megsértésének súlyos eseteiről van szó, amelyek ellentmondanak a civilizáció és a jog legelemibb szabályainak, súlyosan sértik az isteni törvényt" - mondta.

Az afganisztáni tálibok 23 dél-koreait ejtettek fogságba július 19-én. A túszok egy Szöul melletti keresztény közösség tagjai, akik humanitárius céllal érkeztek Afganisztánba. Vezetőjüket, egy 42 éves férfit szerdán kivégezték. A tálibok egy német férfit is fogva tartanak.

A katolikus egyházfő támogatásáról biztosította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget "a fokozatos és tárgyalásos nukleáris leszerelés" területén kifejtett erőfeszítései kapcsán. A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő szakosított ENSZ-szervezetnek a Vatikán kezdettől fogva tagja.