Stockholmban is bevezetik a dugódíjat

Vágólapra másolva!
Reggel fél héttől ese fél hétig csak pénzért lehet majd behajtani a svéd főváros kijelölt zónáiba. A svédek is az autós közlekedés csökentését várják a dugódíjtól, ami autónként 250-500 forintnak megfelelő koronát jelent majd, napszaktól függően. A külföldi rendszámú autók és a buszok mentesülnek a fizetés alól.
Vágólapra másolva!

Keddtől Stockholmban is fizetnie kell annak, aki gépkocsival közlekedik a városban - kivéve a külföldi rendszámú autókat és a buszokat. A dugódíjat 2006 januárjától júliusáig kísérleti alapon már kipróbáltak, majd szeptemberben a stockholmiak 53 százaléka népszavazáson is támogatta a kezdeményezést. A cél a belvárosi forgalom 10-15 százalékos csökkentése és a környezetszennyezés enyhítése.

Keddtől az autósoknak napszaktól függően 10-20 korona (250-500 forint) közötti díjat kell fizetniük, akárhányszor átlépik a kijelölt terület határait, de az összeg nem lehet több 60 koronánál járművenként egy nap. A fizetési kötelezettség hétfőtől péntekig, minden nap reggel fél 7-től este fél hétig tart. Az elektromos és vegyes meghajtású járműveket 2012-ig mentesítik a "közlekedésidugó-adó" néven emlegetett úthasználati díjtól.

A járműveknek meg kell állniuk a kijelölt terület határainál, kamerák rögzítik adataikat, majd az autósok választásától függően vagy a hatóság vonja le automatikusan az összeget számlájukról, vagy ők maguk fizetik be az erre kijelölt üzletek pénztárainál. Az útvám miatt várhatóan 5 százalékkal nő a taxik fuvardíja, és kiszámíthatatlan mértékben a csalások száma.

A svéd lapok számos módszert ismertettek a kamerák kijátszására: fekete szalaggal hamisított, vagy piszokkal, esetleg tükröző spray-vel olvashatatlanná tett rendszámtáblát. A városi illetékesek azonban már jó előre figyelmeztettek arra, hogy az ilyen eljárás akár 2 évi börtönnel is büntethető, a pénzbüntetés pedig 1500 korona is lehet, és amúgy is nehéz becsapni a kamerákat.