Szexrabszolgaságért követel bocsánatkérést Amerika Japántól

Vágólapra másolva!
Hivatalos bocsánatkérést követel az amerikai képviselőház hétfőn elfogadott határozatota Japántól. Ennek oka: a szigetország hadserege a 30-as és 40-es években prostitúcióra kényszerített mintegy kétszázezer, zömmel kínai és koreai nőt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház hétfőn elfogadott egy határozatot, amelyben hivatalos bocsánatkérést követel jelenlegi katonai szövetségesétől, Japántól. "Visszataszító, ahogy a tokiói kormány igyekszik elferdíteni, és letagadni a történelmet" - közölte a pusztán jelképes erejű képviselőházi határozat elfogadásával kapcsolatban Tom Lantos, az alsóház külügyi bizottságának elnöke.

Történészek szerint a japán hódító hadsereg katonái a 30-as és a 40-es években összesen közel 200 ezer koreai, kínai és fülöp-szigeteki nőt hurcoltak el szexrabszolgának. E kényszerprostituáltak közül számosan megszenvedték a katonák durvaságát. Sokuk nemi betegséggel fertőződött meg, öngyilkos lett, vagy megölték.

Japánban arra hivatkoznak, hogy a szigetország több miniszterelnöke is bocsánatot kért már a katonai bordélyok miatt. 1993-ban a tokiói kormány gondosan megfogalmazott nyilatkozatban kívánt bocsánatot kérni a történtekért, de a parlament mindmáig nem fogadta el a szöveget.

A japán kormányszóvivő szerint sajnálatos, hogy az amerikai törvényhozás alsóháza ilyen határozatot hozott. Siozaki Jaszuhisza hangsúlyozta: a japán kabinet "őszintén" kezelte ezt a kérdést. "A múlt században számos emberjogsértés történt. Japán hozzá akar járulni ahhoz, hogy a XXI. századot megszabadítsák ezektől" - tette hozzá a japán kormányszóvivő.