A diszkókból is kizárják a német dohányosokat

Vágólapra másolva!
Három német tartomány is dohányzásellenes szabályokat léptetett életbe augusztus 1-től. A legszigorúbb Baden-Württembergben még a kocsmákból is kitiltották a cigarettát és a diszkókban is csak külön termekben lehet rágyújtani. A német tartományok általában egyetértenek a tilalommal, de sok helyen kivételekkel és a kivételek kivételeivel puhítják fel a szabályozást.
Vágólapra másolva!

Írország, Nagy Britannia és Franciaország után szerdán három német tartományban is életbe lépett a dohányzást nyilvános helyeken megtiltó jogszabály. Alsószászországban, Baden-Württembergben és Mecklenburg-Előpomerániában is tilos a dohányzás az egészségügyi intézményekben, iskolákban, sportlétesítményekben és közhivatalokban.

A tartományok közül Baden-Württemberg a legszigorúbb: még a kocsmákban sem szabad rágyújtani, és a diszkókban is külön termeket kell kialakítani a dohányosoknak. Alsószászország is betiltotta a füstölgést az éttermekben, de a jogszabály megengedi, hogy külön termeket alakítsanak ki a dohányosoknak, és mentességet kaptak a vízipipa-bárok is. Mecklenburg-Előpomeránia év végéig haladékot adott a vendéglátóhelyeknek, jövőre azonban már ott is csak külön termekben lehet majd rágyújtani.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint egész Németországban egyre körülményesebb rágyújtani: a dohányosok elkülönített helyiségekbe szorulnak, ahol még megengedik a dohányzást. Vagy éppen a szabadba kell kivonulniuk, mivel sok helyen a diszkókban is teljes a dohányzási tilalom. A tartományok egy része azonban a fesztiválsátrakkal kivételt tesz, így például a müncheni Octoberfesten is lehet dohányozni.

Németországban nincs szövetségi szintű jogszabály a nemdohányzók védelmére, hanem tartományonként különböző a szabályozás. Bár a tartományok miniszterelnökei márciusi berlini találkozójukon egyetértettek a széleskörű dohányzási tilalommal, ennek módszereiben nem állapodtak meg. A konzervatív napilap szerint az eredmény egy foltozott szőnyegre hasonlít, ami kivételekből és a kivételek kivételeiből áll.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az összevisszaságot az is példázza, hogy ha valaki Brandenburg tartományban vét a tilalom ellen, 5-től 100 euróig terjedő bírságot kell fizessen, míg Szászországban akár 5000 euró bírságot is kiszabhatnak a tiltott helyen füstölőkre. Vitatott az is, hogy mi legyen a dohányzóhelyiségekkel: ezekben ugyanis összegyűlik a füst és fokozott terhelést jelent a kocsmák személyzetének, vagyis nem védi a nemdohányzók egészségét.