A Mississippibe zuhant egy autópályahíd

Vágólapra másolva!
Négy ember halálát erősítették meg, és 60-an megsebesültek, amikor leszakadt egy autópályahíd az Egyesült Államokban. A minnesotai Minneapolis közelében fekvő építmény középső, 150 méter hosszú szakasza szerda este szakadt le a csúcsforgalomban. Legalább ötvben autó zuhant a Mississippi habjaiba.
Vágólapra másolva!

Leszakadt egy autópályahíd az Egyesült Államok északi részén, a Minnesota állambeli Minneapolisban. A hídon körülbelül félszáz gépkocsi volt, mind a Mississippibe zuhant. Négy ember meghalt, 60-an megsérültek, legalább hatan válságos állapotban vannak.

Az áldozatok száma a Hennepin megyei kórház orvosa szerint várhatóan emelkedni fog. Jim Clark, az amerikai nagyváros tűzoltó-parancsnoka szerint sötétedés után félbeszakították a mentést, mert túlságosan sok törmelék van a folyóban, és félő, hogy maguk a mentők is megsérülnek. Clark közölte, még több olyan gépkocsi lehet a folyóban, amit nem találtak meg.

A Minneapolist St. Paullal összekötő híd tele volt autóval ingázókkal, amikor egyelőre ismeretlen okból helyi idő szerint este hat óra után néhány perccel - az esti csúcsfogalomban - a híd középső, 150 méter hosszú szakasza 20 méteres magasságból a folyóba zuhant.

A szerencsétlenség időpontjában egy tehervonat haladt át a híd alatt; a lezuhanó betonlapok kettévágták a szerelvényt. Egy teherautó kigyulladt. Több tucatnyi mentőautó érkezett a helyszínre, a vízben mentőcsónakok és búvárok kutattak a túlélők és áldozatok után.

"Azt hittem, meghalok"

"A híd elkezdett összeomlani, mindenfelé autók zuhantak és azt láttam, hogy jön a víz" - mondta Catherine Yankelevich, akinek autója a folyóba zuhant. "A víz nagyon gyorsan emelkedett a kocsiban ezért letekertem az ablakot. Az egész olyan volt, mint egy mozi: nagyon ijesztő" - tette hozzá.

Egy másik szemtanú, Berndt Toivonen azt mondta, hogy éppen munkából ment hazafelé, amikor a híd összeomlott alatta. "A híd egyszer csak elkezdett megvetemedni. Először felemelkedett aztán leszakadt. Azt hittem, meghalok" - mesélte, hozzátéve, hogy sokan megsérültek és kiabáltak, amint igyekezett autóról autóra járva segíteni.

Joe Costello, egy közeli gyalogoshídról látta, amint a híd összeolmik. "Közel 30 méter magas homokszínű füstöt láttam a levegőben; a híd összeomlott északról-délre darabokra esett. Először teljes csönd lett, semmi reakció nem volt" - emlékezett vissza.

Elöregedhetett

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint nincs arra utaló jel, hogy terrorcselekmény történt volna.Az 1967-ben épült hídon felújítási munkákat végeztek - az útburkolatot javították -, emiatt éjszakára csak egy-egy sáv volt járható a kétszer négysávos úton. Az autók egymás után araszoltak a dugóban, amikor leszakadt a szerkezet. Az amerikai parti őrség lezárta a Mississippinek a híd környéki szakaszát. A folyó az egyik fő teherhajózási útvonal a térségben.

Az építmény állapotát 2005-ben és utoljára tavaly ellenőrizte Minnesota állam közlekedési hatósága, de nem talált szerkezeti hibát. Egy 2001-es tanulmány ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a híd fesztartóinak és vázszerkezetének anyaga elöregedett, és nem kizárt, hogy ha egy-két támasztógerenda elreped összeomlik a híd - írja a CNN.

A katasztófa idején a hídon volt egy iskolabusz is, hatvan gyerekkel. Őket kisebb sérülésekkel sikerült kimenteni a leszakadt hídszakasz peremén billegő járműből. Szemtanúk azt mondták, a híd hatalmas robajjal zuhant bele a folyóba.