Megölték a szamarrai mecset elleni támadás kitervelőjét

Vágólapra másolva!
Az Irakban állomásozó amerikai haderő szombaton közölte, hogy megölték azt az al-Kaida vezetőt, aki kitervelte a szamarrai al-Aszkári síita szentély két minaretjének júniusi felrobbantását.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haderő bejelentette, hogy Haiszam al-Badrit, az al-Kaida iraki szervezetének Szaláheddin tartománybeli vezetőjét augusztus 2-án ölték meg amerikai katonák. A hadsereg szerint Badri volt a felelős a szamarrai Arany Mecset két minaretjének június 13-i felrobbantásáért, amely miatt bosszúból számos támadást hajtottak végre szunnita mecsetek ellen.

A mecsetben 2006 februárjában elkövetett korábbi robbantás felszította a szunniták és síiták közötti erőszakot, amelynek több tízezer áldozata volt az arab országban. Az iraki kormány korábban Badrit vádolta a támadás elkövetésével. Az általa vezetette al-Kaida-csoportnak két iraki, négy szaúdi és egy tunéziai tagja volt.

A jelentős síita zarándokhelynek számító mauzóleumban található a síizmus tizedik és tizenegyedik imámjának, az egyaránt a 9. században élt Ali al-Hadinak, illetve Haszan al-Aszkárinak a sírja.