Vágólapra másolva!
További száj- és körömfájásgyanús megbetegedést találtak Nagy-Britanniában, a korábbi fertőzött szarvasmarhafarmtól nem messze - közölte hétfőn Debby Reynolds brit főállatorvos.
Vágólapra másolva!

Debby Reynolds a BBC közszolgálati televíziónak elmondta, hogy utasítást adtak az érintett farmon tartott állatok levágására. Mintegy ötven állatot kell leölni. Az állategészségügyi szervek intenzív munkájának köszönhetően sikerült a gyanús esetet gyorsan felismerni, és megtenni a szükséges intézkedéseket - közölte a főállatorvos közleményében.

"Azt gyanítjuk, hogy száj- és körömfájásról van szó. Úgy döntöttünk, hogy levágjuk az állatokat. A levágás megkezdődött. A betegséget gyorsan diagnosztizáltuk, a továbbiakban a laboratóriumi vizsgálatok eredményétől függően intézkedem" - mondta a főállatorvos.

A farm, ahol a második gyanús esetet találták, a délkelet-angliai Surrey megye Normandy faluja körül kialakított három kilométeres tilalmi övezeten belül található.

Az élőállatokra veszélyes, rendkívül fertőző betegség első előfordulását péntek este erősítették meg egy szarvasmarhafarmon Londontól 50 kilométerre délnyugatra. A brit mezőgazdasági minisztérium szóvivője a hét végén közölte, hogy Nagy-Britannia felfüggesztette az élőállat (beleértve a hús- és tejtermékek) exportjára érvényben levő valamennyi engedélyt. Az Európai Unió hétfő este úgy döntött, hogy egyelőre megtiltja Nagy-Britanniából élőállatok behozatalát a szervezet többi tagállamába, valamint a hús- és a tejimportot.

Nagy-Britanniában legutóbb 2001-ben ütötte fel a fejét a száj- és körömfájás, amelynek következtében 7 millió állatot kényszerültek levágni.