Kiteregetik Kína szennyesét az olimpia előtt

Vágólapra másolva!
Hat külföldi aktivistát vettek őrizetbe a kínai hatóságok, amiért a Kínai Nagy Falon tüntettek az emberi jogokért. A pekingi olimpia kezdete előtt egy évvel a nemzetközi emberjogi szervezetek mind hangosabban bírálják Kínát, de Peking az olimpiai eszme nevében a harmóniára és a társadalmi stabilitásra hivatkozik. Kérdés, hogy enyhül-e a pekingi hatalom szigora a nemzetközi figyelem miatt, vagy éppen ellenkezőleg, erőteljesebb fellépéssel igyekeznek rendet tartani.
Vágólapra másolva!

A szabad Tibetért tüntető hat külföldi - kanadai, amerikai és brit - aktivistát vettek őrizetbe a kínai hatóságok, amikor a Kínai Nagy Falra egy transzparenst függesztettek ki. Az "egy világ, egy álom, szabad Tibet" felirat a 2008-as pekingi olimpia "egy világ, egy álom" mottójára utalt, egy évvel a játékok kezdete előtt.

A tüntetők szerint Kína arra használja az olimpiát, hogy legitimmé tegye Tibet megszállását. Emellett azt vetik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemére, hogy nem kéri számon Kínától az emberi jogok megsértését. A tiltakozók közel két órán át voltak a Nagy Falon, mielőtt őrizetbe vették őket - mondta szervezetük, a Students for a Free Tibet (diákok egy szabad Tibetért).

Az egyéves visszaszámolás kezdetére (az olimpia 2008. augusztus 8-án kezdődik) időzítette tiltakozását az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet és a Reporters sans frontieres (Riporterek határok nélkül) is. Az Amnesty szerint a kínai hatóságok jogi eljárás nélkül tartanak őrizetben aktivistákat és újságírókat, hogy úgymond megtisztítsák a fővárost. "A hivatalos nyilatkozatok azt sugallják, hogy az olimpiát elnyomásra használják fel a társadalmi békére hivatkozva" - állítja az Amnesty.

Elismerik ugyanakkor, hogy történtek pozitív lépések is a halálbüntetés megreformálásával és a külföldi újságírók korlátozásának enyhítésével. Az AI főtitkára, Irene Khan azonban figyelmeztetett, hogy ez a kínai újságírók munkájának korlátozásával párosult. "Egyre több emberjogi aktivistát tartóztatnak le, küldenek újranevelésnek nevezett kényszermunkára" - tette hozzá.

Az Amnesty jelentését azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a párizsi Reporters sans Frontieres (RSF) több mint 80 bebörtönzött újságíró és kínai ellenzéki szabadon bocsátását követelte Pekingben. Az RSF tagjai az olimpiai központnál tüntettek fekete trikóban, amelyeken az olimpiai ötkarikát alkotó bilincsek voltak. "Nem bojkottra szólítunk fel, hanem eredményekre: a politikai foglyok szabadon bocsátására, az internethasználat korlátozásának és a rádióadások zavarásának megszüntetésére" - mondta Vincent Brossel, az RSF szóvivője.

A pekingi olimpia szervezői azonban folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy szeretnék, ha a játékok nem kapnának politikai felhangot. A szervező bizottság egyik tagja, Csiang Hsziao-jü még az Amnesty-jelentés megjelenése előtt azt mondta, hogy üdvözlik a konstruktív bírálatokat, amelyek a hibákra és problémákra mutatnak rá. "Az esemény átpolitizálása azonban nem összeegyeztethető az olimpiai eszmével" - tette hozzá.