Újabb letartóztatási parancs Berezovszkij ellen

2007.08.07. 17:30

Egy moszkvai bíróság kedden újabb letartóztatási parancsot adott ki Borisz Berezovszkij üzletember ellen, akit azzal vádolnak, hogy mintegy 13 millió dollárt sikkasztott el egy, a francia Riviérán álló villa megvételéhez. A Nagy-Britanniába menekült milliárdos ellen több per folyik Oroszországban.

Újabb letartóztatási parancsot adott ki a moszkvai bíróság Borisz Berezovszkij üzletember ellen, akit 13 millió dollár (2,4 milliárd forint) elsikkasztásával vádolnak. A bíróság ezzel az orosz főügyészség korábbi kérését teljesítette, amely az SZBSZ-Agro bankból 1997-ben eltulajdonított értékekkel kapcsolatos.

Jelena Jarlikova bíró kedden kijelentette, elegendő ok van feltételezni, hogy Berezovszkij, aki szabadlábon van, folytatja bűnös tevékenységét, és a rendelkezésére álló jelentős pénzforrásokkal képes nyomást gyakorolni a szemtanúkra és bizonyítékokat megsemmisíteni.

A hat éve Londonba távozott, s ott menedékjogot kapott Berezovszkij ellen - távollétében - több per zajlik Oroszországban. Moszkva évek óta kéri Berezovszkij kiadatását, hogy különböző vádak miatt bíróság elé állítsák.

A brit bíróságok ugyanakkor elutasítják a kérést. Orosz tisztviselők felháborodva fogadják, hogy a brit kormány menedéket biztosít Berezovszkij számára, s ő onnan támadhatja a Kremlt.

Az orosz milliárdos korábban kijelentette, hogy az orosz kormány elmozdításán munkálkodik. Berezovszkij egyben szószólója azoknak a vádaknak, amelyek szerint a Kreml áll Alekszandr Litvinyenko, egykori orosz titkosszolgálati tiszt londoni meggyilkolása mögött. Moszkva a vádakat képtelenségnek tartja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK