Újabb letartóztatási parancs Berezovszkij ellen

Vágólapra másolva!
Egy moszkvai bíróság kedden újabb letartóztatási parancsot adott ki Borisz Berezovszkij üzletember ellen, akit azzal vádolnak, hogy mintegy 13 millió dollárt sikkasztott el egy, a francia Riviérán álló villa megvételéhez. A Nagy-Britanniába menekült milliárdos ellen több per folyik Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Újabb letartóztatási parancsot adott ki a moszkvai bíróság Borisz Berezovszkij üzletember ellen, akit 13 millió dollár (2,4 milliárd forint) elsikkasztásával vádolnak. A bíróság ezzel az orosz főügyészség korábbi kérését teljesítette, amely az SZBSZ-Agro bankból 1997-ben eltulajdonított értékekkel kapcsolatos.

Jelena Jarlikova bíró kedden kijelentette, elegendő ok van feltételezni, hogy Berezovszkij, aki szabadlábon van, folytatja bűnös tevékenységét, és a rendelkezésére álló jelentős pénzforrásokkal képes nyomást gyakorolni a szemtanúkra és bizonyítékokat megsemmisíteni.

A hat éve Londonba távozott, s ott menedékjogot kapott Berezovszkij ellen - távollétében - több per zajlik Oroszországban. Moszkva évek óta kéri Berezovszkij kiadatását, hogy különböző vádak miatt bíróság elé állítsák.

A brit bíróságok ugyanakkor elutasítják a kérést. Orosz tisztviselők felháborodva fogadják, hogy a brit kormány menedéket biztosít Berezovszkij számára, s ő onnan támadhatja a Kremlt.

Az orosz milliárdos korábban kijelentette, hogy az orosz kormány elmozdításán munkálkodik. Berezovszkij egyben szószólója azoknak a vádaknak, amelyek szerint a Kreml áll Alekszandr Litvinyenko, egykori orosz titkosszolgálati tiszt londoni meggyilkolása mögött. Moszkva a vádakat képtelenségnek tartja.