Fülöp-szigeteki iszlamisták 20 katonát öltek meg

Vágólapra másolva!
Fülöp-szigeteki iszlamista lázadók 20 katonát és egy gyermeket öltek meg csütörtökön két akciójukban - jelentette a szigetország hadserege.
Vágólapra másolva!

Kilenc katona vesztette életét és kettő megsebesült, amikor az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő Abu Sayyaf-csoport fegyveresei Jolo szigetén, Maimbung település mellett egy piactérre készleteiket feltölteni igyekvő katonai teherautóra lesből lecsaptak - közölte Eugene Batar tábornok, a hadsereg szóvivője, hozzáfűzve: "értesülésünk van arról, hogy az Abu Sayyaf-csoportot terheli a felelősség a támadásért". Az egyik sebesült katona a kórházban belehalt sebeibe. A támadók hat M-16-os gépkarabélyt is zsákmányoltak.

A katonai hatóságok szerint a támadásban mintegy 100 iszlamista felkelő vehetett részt Radulan Sahiron vezetésével. A férfit a helyi és az amerikai biztonsági erők régóta nagy erőkkel keresik. A Jolo szigeti csütörtöki támadást követően a hadsereg nagy erők bevetésével hajtóvadászatot kezdett a terroristák ellen.

Később, ugyancsak Maimbung térségében, Karawan településen 10 katona halt meg annak következtében, hogy fegyveresek tüzet nyitottak rájuk. A lövöldözésben egy helybeli gyermek is életét vesztette. Ennek a támadásnak feltehetően a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) emberei voltak a végrehajtói. A MILF ugyan 1996-ban békét kötött a manilai kormánnyal, de lényegében azóta sem hagyott fel fegyveres tevékenységével.

Mindkét szervezet az elmúlt évben több véres merényletet hajtott végre. Az Abu Sayyaf-csoport, amely ellen a kormányerők nagyszabású hadműveletet indítottak a múlt évben, vállalta magára a szigetországban eddig végrehajtott leggyilkosabb merényletet. Emberei 2004 februárjában a Manila előtti vizeken felgyújtottak egy kompot. A lángokban 116 ember veszett oda.