Tálib fogságban maradnak a beteg túszok

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni tálibok szombaton azt állították, szabadon engedtek két beteg dél-koreai túszt, ám a Yonhap hírügynökség szerint meggondolták magukat, és mégis tovább tartják őket fogva. A tálibok július végén rabolták el egy keresztény közösség 23 tagját, akik közül két túszt már kivégeztek.
Vágólapra másolva!

A tálibok vezetői meggondolták magukat, és nem engedik szabadon azt a két dél-koreai túszt, aki beteg - jelentette vasárnap a Yonhap dél-koreai hírügynökség Juszef Ahmadira, az iszlamista afgán mozgalom szóvivőjére hivatkozva. Ahmadi néhány órával korábban még azt mondta mobiltelefonon nyugati tudósítóknak, hogy "jó szándékuk jeléül" cselekedtek így, vagyis nem szabtak feltételt a túszok szabadon bocsátásához.

Kari Basír molla, az iszlamista szervezet legfelsőbb tanácsának tagja azt mondta kevéssel korábban, hogy jól haladnak a tárgyalások közte és egy dél-koreai tárgyalóküldöttség között Gazni városában, s talán már szombaton vagy vasárnap kiszabadulhat az összes túsz. Az al-Dzsazíra katari műholdas hírtelevízió egy meg nem nevezett szöuli tisztségviselőre hivatkozva már pár órával korábban beszámolt róla, hogy a tálibok hajlandók elengedni két beteg nőt 21 dél-koreai túszuk közül.

A kabuli kormány korábban többször leszögezte, hogy nem teljesíti az emberrablók követelését. Ennek ellenére Basír molla azt mondta szombati nyilatkozatában: úgy néz ki, hogy teljesül követelésük, kiszabadul 21 tálib fogoly, s ez teszi lehetővé a dél-koreai túszok szabadságának helyreállítását is. Szöul képviselői értelemszerűen nem vállalhattak kötelezettséget a tálib foglyok szabadon bocsátására, afgán tisztségviselők pedig nem vesznek részt a tárgyalásokon a helyi kormányzó közlése szerint. Így nem tudni, mire alapozta derűlátó nyilatkozatát a tálib vezető, mivel nem mondta el, mi történt a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokon.

Július 19-én rabolták el szunnita iszlamista tálibok a Kabulból Kandahárba vezető úton a 23 dél-koreait, akik egy Szöul melletti keresztény közösség tagjait, és humanitárius céllal érkeztek Afganisztánba. Először vezetőjüket, majd egy társukat kivégeztek a tálibok, amiért egyelőre nem teljesítették azt követelésüket, hogy engedjék el fogságba esett társaikat a túszokért cserébe.