Az EU-ban még kapható a májkárosító ausztrál gyógyszer

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió még nem riadóztatta a tagállamokat azzal a májkárosodást okozó fájdalomcsillapítóval kapcsolatban, amelyet Ausztráliában mellékhatásai miatt szombaton betiltottak. A csontbetegségek kezelésére is szolgáló készítmény Magyarországon is forgalomban van.
Vágólapra másolva!

Eddig két beteg halálát okozta az a fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmény, amelyet szombaton tiltottak be Ausztráliában. A Hír Tv beszámolója szerint a gyógyszer miatt további nyolc embernél súlyos májkárosodás lépett fel, ketten pedig májátültetésre várnak a mellékhatások miatt. A készítmény Magyarországon is forgalomban van, az EU azonban egyelőre nem rendelte el a bevonását.

Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet szóvivője közölte: az Európai Unió úgynevezett gyorsriasztó rendszerében egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy a gyógyszert be kellene vonni, Magyarország pedig az unió útmutatásait veszi figyelembe. Ennek ellenére azt mindenképpen vizsgálni kell, hogy az ausztrál hatóság miért tiltotta be a gyógyszert - tette hozzá. "Ilyen esetekben nagyon körültekintően kell eljárni" - mondta.

A gyártónak, a Novartis nevű cégnek kötelessége jelenti a hatóságok felé, ha gond van egy készítménnyel - magyarázta a szóvivő. A Novartis Australia honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a cég a Gyógyászati Termékek Hivatalának (TGA) döntésével összhangban kivonja a forgalomból Prexige elnevezésű szert, valamennyi kiszerelésben.

A készítmény az osteoarthritis, vagyis az idült izületi gyulladás tüneteivel, fájdalommal járó csontbetegség kezelésére és fájdalomcsillapításra szolgál. A cég becslése szerint 60 ezer páciens szedte a Prexige-t Ausztráliában, a készítményt 2005 novemberétől forgalmazták az országban.

A gyógyszervállalat felszólította az ausztráliai betegeket, hogy azonnal álljanak le a készítmény szedésével, vigyék vissza a gyógyszert a patikákba, ahol teljes mértékben kártalanítják őket.