Muszlim világállamért tanácskoztak Jakartában

Vágólapra másolva!
Nyolcvanezer muszlim hívő követelte a kalifátus visszaállíltását Jakartában egy konferencián. A rendezvényt a muszlim világállam megteremtését szorgalmazó Hizb ut-Tahrír nevű csoport szervezte.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 80 ezer résztvevője van a Jakartában tartott Nemzetközi Kalifátus Konferenciának, amelyen az iszlám kalifátus (muszlim világállam) újraalakítását követelik. A szervező Hizb ut-Tahrír (Felszabadítási Párt) nevű iszlamista csoport szerint ez a világ legnagyobb ilyen találkozója. A társaság a világ számos országában tiltott, a hatóságok sok külföldi résztvevő és előadó beutazását akadályozták meg. A BBC helyi tudósítója szerint az egyik jakartai sportcsarnokban tartott konferencia körülbelül 80 ezer résztvevőjének többsége Indonézia különböző térségeiből érkezett nő.

"A Kalifátus lerombolása után tragédiák követték egymást a muzulmán világban. Nemzetünket 50 felé vágták szét, és hitetlen gyarmatosítók választottak uralkodókat mindegyik ország élére" - közölte Ismail Yusanto, a szervezet indonéziai tagozatának szóvivője a megnyitón.

A Hizb ut-Tahrír szerint a kalifátus a legideálisabb kormányzati forma, mert Allah Koránban leírt törvényeit követné, nem pedig ember átal alkotott jogszabályokat. A társaság hivatalosan erőszakmentesen kívánja elérni a célját - a kalifátust -, ám többen úgy vélik, ideológiailag a dzsihádista (szent háborút hirdető) csoportokhoz állnak közel, és a békés módszert csak taktikai okokból hirdetik.

A szervezetet 1953-ban Jeruzsálemben alapították, ám számos arab és közép-ázsiai országban tiltott. Indonéziai ága gyorsan erősödött az elmúlt években, de sok titkos követője van a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában is. Kalifátus 1924 óta nem létezik, amikor Musztafa Kemal Atatürk a modern török állam megteremtésekor felszámolta.