Kizárólag afrikaiak őriznék a dárfúri békét

2007.08.12. 21:07

Az Afrikai Unió elnöke szerint nem lesz szükség a kontinensen kívülről érkező békefenntartókra a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni tartományban, Dárfúrban, mert elegendő számú katonát ajánlottak fel az afrikai országok.

"Ma megerősíthetem, hogy elegendő felajánlást kaptunk az afrikai országoktól ahhoz, hogy ne kelljen Afrikán kívüli segítségért folyamodnunk" - közölte az ENSZ Darfúri békemissziójával kapcsolatban Alpha Oumar Konare, az Afrikai Unió (AU) elnöke. A vasárnapi nyilatkozatot azután adták ki, hogy Konare rövid tárgyalást folytatott Omar el-Besir szudáni elnökkel.

A szudáni kormány rendületlenül ellenzi, hogy nem afrikai országok bármilyen jelentősebb szerepet játszanak az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó alakulatában (UNAMID), amelynek felállítására a Biztonsági Tanács adott felhatalmazást július 31-i határozatában. Az alakulatban 20 ezer békefenntartó és 6 ezer rendőr fog részt venni.

Az ENSZ BT július 31-én elfogadott, 1767. számú határozatának szövege - amelyet többször átdolgoztak - a végső megfogalmazás szerint figyelembe veszi Szudánnak azt az igényét, hogy többségükben afrikaiak legyenek a térségbe vezényelt katonák és rendőrök.

A vasárnapi bejelentés ugyanakkor arra utal, hogy ettől eltérően kizárólag afrikai katonákkal és rendőrökkel fogják ellátni a békefenntartást Dárfúrban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK