Előremenkül a szorongatott görög kormánypárt

Vágólapra másolva!
Előrehozott választásokkal próbálja elkerülni a jövőre várható kudarcot az egyre csökkenő népszerűségű görög kormánypárt. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök jövő április helyett már egy hónapon belül megtartaná a parlamenti választásokat.
Vágólapra másolva!

Előrehozott parlamenti választásokat akar kiírni a görög kormány. Eredetileg 2008 áprilisban lenne szavazás, de a kormányfő kezdeményezi, hogy szeptember 16-ára hozzák előre az időpontot. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök pénteken keresi fel Karolosz Papuliasz köztársasági elnököt, hogy tájékoztassa őt a kezdeményezésről, és indítványozza a parlament feloszlatását.

A görög kormányszóvivő szerint Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök és a konzervatív Új Demokrácia párt azért akarja fél évvel előre hozni a választásokat, mert friss mandátumot, "erős felhatalmazást" szeretne kapni a 2004 márciusában megkezdett gazdasági reformok folytatásához.

Az Új Demokrácia népszerűségét ugyanakkor különböző botrányok kezdték ki az utóbbi időben, és a pusztító erdőtüzek kezelésének módja is csorbította a kormánypárt tekintélyét, jóllehet az Európai Unió dicsérte a kormány gazdaságpolitikáját.

A legutóbbi felmérések szerint a konzervatívok előnye 1-2 százalékra zsugorodott az ellenzéki baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalommal (PASZOK) szemben. Elemzők szerint nehéz lenne jelenleg megjósolni a szeptemberi választások kimenetelét.