Már 500 áldozata van az iraki szekta elleni merényletnek

Vágólapra másolva!
Ötszázra nőtt a jazidi vallási közösség ellen végrehajtott merényletek halálos áldozatainak száma Irakban. Az öngyilkos merénylők akciója, az első adatok szerint is több mint kétszáz ember életét oltotta ki, de az összedőlt épületek romjai alatt talált holttestek, illetve a mostanra összegyűjtött maradványok alapján kétszer ennyire teszik az áldozatok számát.
Vágólapra másolva!

Drámaian emelkedett csütörtöki jelentések szerint a két napja, a jazidi vallási kisebbség tagjai ellen elkövetett öngyilkos merényletsorozat halálos áldozatainak száma: a legfrissebb adatok szerint 500-an veszthették életüket. Az újabb adatot szerda este közölte az al-Dzsazíra arab hírtelevízió kórházi forrásokra hivatkozva, a CNN amerikai hírtévé pedig helyi tisztviselőkre hivatkozva "legalább 500" halálos áldozatról számolt be. A sebesültek száma több százra tehető.

Az észak-iraki Moszul térségében fekvő, főként a jazidi szektához tartozó, kurdok által lakott településeken két nappal ezelőtt öngyilkos merénylők négy üzemanyagszállító tartálykocsit röpítettek a levegőbe. Az egyik falu polgármestere szerint a pusztító erejű robbanás egy négyzetkilométernyi területen mindent letarolt. Legalább 30 épület összedőlt, és számos leégett a robbanások keltette fékezhetetlen tűzben.

Az első jelentések szerint a detonációkban több mint 200 ember meghalt, és több százan sebesültek meg. Már akkor valószínűnek tartották, hogy az áldozatok száma növekedni fog, ahogy kiássák az összedőlt épületek alatt rekedteket, illetve összeszedik robbanások által szétszaggatott áldozatok maradványait.

Az iraki rendőrség szerint egyelőre senki sem jelentkezett, hogy vállalta a merénylet elkövetését. Ugyanakkor a merényletek elkövetésének módszere az al-Kaida terrorszervezetre tereli a gyanút, amely az utóbbi időszakban jelentős átcsoportosításokat hajtott végre Irak északi részében.

A jazidi szekta hívei - összesen közel félmillióan - javarészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségei előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásról van szó, egyes elemei az égitestek óbabiloni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetők vissza. Hatással volt rá a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is.