Szúrja a román belügy szemét a székely-magyar tábla

Vágólapra másolva!
Az ügyészségtől vár választ a román belügyminisztérium arra a kérdésre: nem veszélyezteti-e az alkotmányos rendet, hogy csütörtök óta tábla jelzi Székelyföld határait. A tábla elhelyezői azt állítják, hogy ők minden engedélyt beszereztek.
Vágólapra másolva!

A legfőbb ügyészséghez fordult a bukaresti belügyminisztérium a Székelyföld határát jelző, többnyelvű tábla ügyében - közölte pénteken Alin Avram, a szaktárca sajtóirodájának munkatársa.

A belügyminisztérium szerint az ügyészeknek azt kell megvizsgálniuk, hogy a Kovászna és Brassó megye határában elhelyezett, Székelyföld nevét román, magyar és angol nyelven feltüntető, illetve egy székelykaput és két székely népviseletbe öltözött fiatalt ábrázoló tábla veszélyezteti-e az alkotmányos rendet. A Realitatea TV hírtelevízió szerint ezt a bűncselekményt a román büntetőtörvénykönyv 166. szakasza szabályozza, amely öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetést ír elő.

A legfőbb ügyészséghez nem érkezett meg a belügyminisztérium megkeresése - közölte Robert Cazanciuc, a nyomozóhatóság szóvivője, aki nem tudott részleteket mondani arról, hogy az intézmény milyen lépést tesz a továbbiakban.

Demeter János, a tábla elhelyezését kezdeményező Kovászna megyei tanács elnöke szerint minden engedélyt beszereztek, valamennyi illetékes hatóság, még a rendőrség is hozzájárult ahhoz. Ezért Demeter úgy véli, hogy az önkormányzat semmilyen törvényt nem sértett meg. Szerinte a belügyminisztérium pusztán azért fordult az ügyészséghez, nehogy őt hibáztassa majd a román közvélemény a tábla elhelyezése miatt.

A Mediafax hírügynökség szerint a hatósági ellenőrzések során mégis találtak egy apró szabálytalanságot, ugyanis megállapították, hogy a tábla túl közel van az országúthoz. A hatóságok ezért arra kérik majd hivatalos átiratban a megyei önkormányzatot, hogy az úttól 2-3 méterrel távolabb helyezze el a táblát.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének jelenlétében csütörtökön felavatott tábla a kezdeményezők szerint arra szolgál, hogy felhívják a figyelmet a régióra és népszerűsítsék azt idegenforgalmi célokból.