Csak az elnök pártja került be a kazah parlamentbe

Vágólapra másolva!
Nem felelt meg az nemzetközi elvárásoknak az EBESZ szerint a szombaton megtartatott kazah parlamenti választás. A nemzetközi szervezet kifogása szerint a parlamenti küszöb olyan magas volt, hogy csak az elnök pártja tudott bejutni a törvényhozásba.
Vágólapra másolva!

Nem volt átlátható a voksolás, és túl magas volt pártok számára meghatározott bejutási küszöb -ezt kifogásolták az EBESZ-megfigyelők a szombaton megtartott kazah parlamenti választások kapcsán. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ugyanakkor előrelépésnek tartja a volt szovjet tagköztársaságban megtartott választást.

A várakozásoknak megfelelően Nurszultan Nazarbajev államfő pártja szerzett elsöprő többséget, amely az előzetes adatok szerint a voksok 88 százalékát szerezte meg. A hét százalékos küszöböt a választásokon indult hét párt közül azonban csak az elnök pártja érte el, így az ellenzékiek nem is jutottak mandátumhoz. Az ellenzéki pártok vezetői vitatják az eredményeket. A legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Szociáldemokrata Párt vezetője vasárnap azt mondta: szerintük jóval több szavazatot szereztek, 20-30 százalék közötti eredményt értek el. Hozzátette: pártja megfigyelői által észlelt több ezer jogértés miatt bírósághoz fordulnak.