Zsidó-listát írtak a cseh szélsőségesek

Vágólapra másolva!
Egy cseh szélsőjobboldali portálon kétszáz nevet tartalmazó lista jelent meg olyan cseh és szlovák politikusok nevével, akik a készítők szerint zsidó származásúak. Közéjük tartozik szerintük Duray Miklós szlovákiai magyar politikus is. Cseh, szlovák államelnökök, kormányfők is szerepelnek. A cseh rendőrség még nem tudja, törvénytelen-e a lista.
Vágólapra másolva!

Mintegy kétszáz állítólag zsidó, vagy zsidó származású politikus tevékenykedik jelenleg a csehországi és a szlovákiai nagypolitikában - olvasható abban a névsorban, amely egy cseh szélsőjobboldali internetes hírportálon jelent meg.

A "Nemzeti Művelődési Intézet" elnevezésű honlapon (www.vzdelavaci-institut.com) a "Zsidók és zsidó származásúak részvétele a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság, a Cseh Köztársaság és a Szlovák Köztársaság politikájában 1989 után" címszó alatti jegyzékben számos ismert cseh és szlovák személyiség neve található meg. Ilyen például Václav Havel csehszlovák és cseh ex-államfő, Václav Klaus jelenlegi cseh államfő, Jirí Dienstbier volt csehszlovák külügyminiszter, Mikulás Dzurinda és Ján Carnogursky volt szlovák miniszterelnökök, Miroslav Kusy szlovák politológus, Milan Knazko szlovák színész és volt politikus nevei.

A szlovákiai magyarok közül a névsorban Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezető képviselője, valamint Zászlós Gábor volt politikus, mai vállalkozó is szerepel. Duray neve mellett zárójelben a "Durdzinsky" név található mindenféle magyarázó megjegyzés nélkül.

A honlap dátuma szerint a névsor még április elején került fel a honlapra, de eddig senki sem hívta fel rá a figyelmet. A Právo című cseh baloldali lap úgy tudja, hogy eddig a cseh rendőrségnek sem volt tudomása róla. "Most először megvizsgáljuk ennek az internetes honlapnak a tartalmát, s csak a vizsgálatok eredménye alapján tudjuk eldönteni, hogy történt-e törvénysértés, vagy sem" - reagált a hírre Roman Skrepek, az országos rendőrparancsnokság képviselője.

Nem az első lista

A "Nemzeti Művelődési Intézet" a honlap bevezetőjében azt állítja: Harcolni akar mindenfajta totalitarizmus és diktatúra ellen. Olyan értesüléseket és dokumentumokat kíván nyilvánosságra hozni, amelyek objektív módon tájékoztatnák a közvéleményt a dolgok valódi állásáról, a múltról és a jelenről, mert a mai társadalmi rendszer tájékoztatása is teljes mértékben egyoldalú és elfogult.

A honlap nagyon közel áll a Nemzeti Ellenállás, illetve a Hazafias Front elnevezésű szervezetekhez, amelyeket a cseh média szélsőségesnek, nacionalistának és neonácinak minősít. A Nemzeti Ellenállás több tüntetését a cseh hatóságok betiltották, illetve a rendőrség feloszlatta.

Egy hasonló névsort 1994-ben közölt a Politika című szélsőséges, erősen zsidóellenes cseh hetilap. Az újságot a hatóságok betiltották, és főszerkesztőjét, Josef Tomást hét hónap feltételes szabadságvesztésre ítélték.